facebooktwittermail d

Scandi Standards vd Leif Bergvall Hansen får sparken

Styrelsen för Scandi Standard säger upp Leif Bergvall Hansen som VD. Beskedet kommer efter förra veckans nya avslöjanden om att kycklingar har skållats levande på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm.

Leif Bergvall Hansen har varit vd för Scandi Standard de senaste åtta åren.
Leif Bergvall Hansen har varit vd för Scandi Standard de senaste åtta åren. FOTO: SCANDI STANDARD/CECILIA PERSSON

Leif Bergvall Hansen har varit vd för Scandi Standard de senaste åtta åren. Sökandet efter ny vd inleds omedelbart, medan Leif Bergvall Hansen sitter kvar till övergången, meddelar bolaget.

Beskedet kommer efter förra veckans uppmärksammade avsnitt av Aftonbladets granskande TV-program 200 sekunder, som kunde avslöja nya detaljer om att kycklingar har skållats levande.

– Det är inte orsak men det triggar till ytterligare eftertanke. Det är viktigt att vi agerar på ett riktigt sätt, säger Johan Bygge, styrelseordförande för Scandi Standard till ATL.

Men han vill koppla isär händelserna i Sverige med ledningen för koncernen.

– De här diskussionerna om att byta ledning på Scandi Standard har funnits under en längre tid och nu har vi i god ton kommit fram till att vi gör det. Det är ett spännande bolag med spännande produkter, säger Johan Bygge.

LÄS ÄVEN: Maskinstrul på Kronfågel – kycklingar avblodades inte

Bekräftade problem

I en intervju med ATL i fredags bekräftade VD Leif Bergvall Hansen problemen i Katrineholm. De berodde enligt honom på att den kniv i den så kallade stickmaskin som skär halsen av huvudet på kycklingarna inte fungerat som den ska. Han lyfte å andra sidan att Kronfågel är ensamma i Sverige om att gasbedöva kycklingarna innan slakt.

– Här har vi 150 kycklingar där huvudet inte skurits av och det är 150 för mycket. Men jag bedyrar att de inte upplevt något. Efter att en fågel är gasbedövad kommer den inte vakna igen. De har inte lidit, hjärtat på kycklingen har slutat slå.

Men i Aftonbladets granskning vittnar tidigare anställda om kycklingar som tjattrat, kacklat och sprattlat även efter avlivningsproceduren. Hur går det ihop?

– Jag vet inte när de här upplevelserna har gjorts, eller var i kedjan. Det gasningssystem som vi har och som är det enda i Sverige är det allra säkraste.

Efter intervjun återkommer han i ett mejl till ATL med uppgiften att bolaget pratat med personal som arbetat med samma arbetsuppgifter i 10 år och ingen av dem ska har bevittnat något liknande.

Fortsatt förtroende för Kronfågels vd

I helgen kunde ATL också berätta att Kronfågel riskerar ytterligare viten efter att Länsstyrelsen skrivit nya förelägganden den 18 maj. Det gäller dels upptäckten av 13 ostuckna kycklingar på slakteriet under perioden 6 till 12 maj i år, dels ett straff för att Kronfågel inte skickat in någon rapport till Länsstyrelsen om antalet avvikelser för april månad. Kronfågel är nu förelagd av Länsstyrelsen att betala totalt 410 000 kronor. Dock har förvaltningsrätten i Linköping ännu inte beslutat i ärendena.

– Det är klart att vi ska se till att avvikelser blir åtgärdade. Att vi är målinriktade och jobbar proaktivt. Har vi inte gjort det i det här fallet så är det bara att beklaga, sa Leif Bergvall Hansen till ATL.

Men trots problemen får Kronfågels vd Mats Hedlund sitta kvar. Han sitter även i Scandi Standards koncernledning.

– Absolut, där har vi ett oerhört förtroende, säger styrelseordförande Johan Bygge.