facebooktwittermail d

Scandi Standards vd: Fler kommer att välja kyckling

Scandi Standard, där bland annat Kronfågel ingår, redovisar en resultatförbättring under fjärde kvartalet. Bolaget kommer också att lämna aktieutdelning i år, enligt rapporten.

Kronfågel är en del av Scandi Standard som redovisar en resultatförbättring under fjärde kvartalet.
Kronfågel är en del av Scandi Standard som redovisar en resultatförbättring under fjärde kvartalet. FOTO: CECILIA PERSSON

Börsnoterade kycklingbolaget Scandi Standard, där Lantmännen äger 10 procent, gjorde en stark återhämtning under fjärde kvartalet i fjol. Rörelseresultatet ebit landade på 99 miljoner kronor jämfört med 30 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen ökade med 20 procent till 3 069 miljoner kronor (2 435). Ökningen kom under ett kvartal som vanligtvis är svagt på grund av mindre efterfrågan på kycklingprodukter under jul- och nyårshelgerna.

75 miljoner i aktieutdelning

Styrelsen har beslutat att lämna utdelning på 1,15 kronor per aktie mot noll kronor för 2021. Beslutet innebär att bolaget delar ut 75 miljoner kronor till aktieägarna.

Enligt vd Jonas Tunestål har höjda försäljningspriser och en positiv utveckling inom segmentet färdigrätter kompenserat för de ökade kostnader som påverkat bolaget.

Trenden där allt fler konsumenter väljer vitt kött framför rött är tydlig och förväntas fortsätta, skriver Jonas Tunestål i bokslutsrapportens vd-ord.
”Jag är övertygad om att vi kommer kunna fortsätta driva valet av kyckling framför andra proteiner”, skriver han.

”Mindre inflationskänslig än nöt och fläsk”

Vidare uppger vd:n att produktionscykeln för kyckling är betydligt kortare än för till exempel nöt och fläsk, vilket har bidragit till att Scandi Standard har kunnat kompensera inflationen genom att anpassa den producerade volymen till den vikande efterfrågan.


”Samtidigt har långa ledtider för att ställa om produktion av nöt- och fläskkött lett till överskott, vilket skapat prispress över hela proteinområdet” heter det.

I rapporten skriver vd att utvecklingen på den danska marknaden fortsätter att vara en utmaning och att produktsortimentet ska justeras under första kvartalet 2023 för att möta den ökade priskänsligheten hos konsumenterna.