facebooktwittermail d

Scan skyddar sin personal mot aktivister

HK Scans slakteri i Kristianstad har fått flera besök av djurrättsorganisationen ”Pig Save” och tar nu till åtgärder. Slakteriet sätter upp nät som insynsskydd för att skydda personalen.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

En gång i veckan under hela sommaren har djurrättsorganisationen ”Pig Save” besökt Scans slakteri i Kristianstad för att demonstrera och filma. Nu har ledningen på Scan satt upp nät som insynsskydd för att skydda sin personal, det rapporterar Lokaltidningen.

– Vår personal har under den senaste tiden upplevt obehag att bli fotade och filmade genom staketet av obehöriga, och utan att först bli tillfrågade. För oss är medarbetarnas integritet en självklarhet och något vi respekterar, säger Ylva Swenzen på HKScan, till tidningen.

Aktivisterna: Det är obegripligt

Djurrättsgruppen ser dock nätlösningen som obegriplig.

– Skulle Findus sätta upp nät för att dölja hur det går till när de lastar ut ärtor? Om nu Sverige har världens bästa djurlagstiftning och Scan inte har något att dölja borde det inte vara några problem att vi är där och dokumenterar, säger Liza Blomfagra, till tidningen.

Tidigare har gruppen försökt komma i kontakt med HKScan för att komma överens om var de kan stå för att inte störa verksamheten.

– Vi har velat få till ett samarbete för att båda parter ska känna sig bekväma. Vi är inte där för att störa och vi visar alltid respekt mot personalen. De gör bara sitt arbete, precis som vi, säger Liza Blomfagra.

Hänvisar till GDPR

Liza Blomfagra menar även att aktivisterna har rätt att filma utanför slakteriet och hänvisar till GDPR-lagen. I den lagen finns nämligen ett undantag för bildmaterial som syftar till att skildra missförhållanden.

"Nätet kommer inte påverka oss”

Men att HKScan nu väljer att sätta upp ett insynsskydd kommer inte påverka aktivisterna menar Liza Blomfagra.

– Vi kommer fortsätta med vårt arbete ändå. Sätter de upp nät så får vi väl ta med stegar så att vi kan filma ovanför. De människor som väljer att konsumera kött borde ha rätt att se hur deras mat framställs och därefter kunna ta ett aktivt beslut om de vill fortsätta stödja köttindustrin eller ta avstånd från våldet, säger Liza Blomfagra till Lokaltidningen.

HKScan menar att aktivisterna har all rätt att vara där de är men att de satt upp nätet för att skydda sin personal och inte för att dölja något.

– Anledningen till att staketet är där nu är att personalen känner sig obekväma med att bli filmade och fotograferade. Vi följer självklart som minimum alla regler och lagar som finns för vår bransch. Det blir vi inspekterade på regelbundet, säger Ylva Senzén.

LÄS OCKSÅ: 5000 minkar utsläppta från sina burar

LÄS OCKSÅ: Åtalas för försök till att köra på djuraktivister