facebooktwittermail d

Scan återkallar tusentals produkter

Livsmedelsproducenten HK Scan återkallar tusentals förpackningar av märket "Pärsons" efter listerialarm. Förpackningar finns över hela Sverige.

Det är i färdigberedd importerad skinka från Tyskland som listeriabakterier har hittats. Vid anläggningen i Halmstad har man skivat och paketerat skinkan och därefter levererat den under varumärket "Pärsons", bland annat i rökt klosterskinka rapporterar nyhetsbyrån TT.

Ute i butik

Om det är från den tyska produktionen eller från produktionslinjen i Halmstad som listeriabakterien härrör har HK Scan hittills inte lyckats reda ut.

– Produkterna som nu återkallas har kommit ut till butikerna, säger Annelie Lundell, kvalitetsdirektör på HK Scan till TT.

Hon säger att det handlar om alla stora butikskedjor och leveranserna har gått ut över hela landet. Totalt är det drygt ett ton charketuriprodukter som återkallas. Och eftersom det handlar om produkter som säljs i förpackningar om 120 gram så rör det sig om ungefär 10 000 förpackningar.

Extra rengöring

Nu har företaget inlett en undersökning för att få reda på varifrån bakterierna kommer. Alla produkter som är tillverkade på samma linje, bland annat Emilskinka, som den som den bakteriesmittade skinkan har hanterats på har återkallats.

– Vi gör extra noggrann rengöring på den linje där vi har haft positiva prover. Och så kontrollerar vi att utrustningen är fri från listeria, säger hon till TT.