facebooktwittermail d

SCA köper jaktanläggning

SCA har köpt loss den tidigare delägda jaktanläggningen Henvålen i Jämtland.

Anläggningen stod i centrum för Svenska Dagbladets granskning av bolagets användning av företagsjet och lyxiga jakter, något som blev upptakten till stora ledarförändringar i Handelsbankssfären.

Det skriver Dagens Nyheter på måndagen.

Jakt- och konferensanläggningen Henvålen var ursprungligen ett initiativ av finansmannen Maths O Sundqvist, som dock fick svåra ekonomiska problem under finanskrisen. SCA klev då in med färska pengar och tog en andel om 40 procent.

Ville sälja

När anläggningen stod klar 2012 omkom Maths O Sundqvist dock i en olycka och hans barn ville sälja hans andel. Industrivärden beslutade då att köpa 20 procent, vilket även Handelsbanken gjorde, medan SCA ökade till 60 procent.

Totalt har de tre bolagen investerat över 200 miljoner kronor i Henvålen, enligt DN.

Skulle säljas

När Sverker Martin-Löf, Anders Nyrén och Jan Johansson lämnat sina uppdrag i gruppen blev beskedet att Henvålen skulle säljas, men i stället har alltså SCA köpt både Handelsbankens och Industrivärdens andelar. Ingen av dem vill berätta vad de fick betalt, men Industrivärden medger för DN att det blev en förlust.

Lättare att sälja

SCA bedömer, enligt vad bolagets presschef Henrik Sjöström säger till tidningen, att det blir lättare att sälja anläggningen när det nu finns en enda ägare.

Jaktstugan har dock varit till salu sedan 2015 och Industrivärden förlorade alltså på affären, noterar Dagens Nyheter.