facebooktwittermail d

Satsar 220 miljoner i investeringsstöd för gris

Danmark satsar motsvarande 220 miljoner svenska kronor på modernisering av landets grisstall.

Dessa stall på Själland byggdes 2008 i samband med den senaste investeringsboomen i dansk grisproduktion. Nu satsas motsvarande 220 miljoner svenska kronor på en ny modernisering.
Dessa stall på Själland byggdes 2008 i samband med den senaste investeringsboomen i dansk grisproduktion. Nu satsas motsvarande 220 miljoner svenska kronor på en ny modernisering. FOTO: GÖRAN BERGLUND

I tisdags öppnades möjligheten att ansöka om investeringsstöd för att modernisera grisstall. Danskarna satsar närmare 200 miljoner svenska kronor på den konventionella uppfödningen och knappt 20 miljoner på den ekologiska.

"Sedan den senaste investeringsboomen 2006–2008 finns det en eftersläpning motsvarande 130 stall med 5 000 boxar. Om vi inte vänder den utvecklingen är risken att vi 2020 är nere på 16,5 miljoner slaktade grisar i stället för dagens 19 miljoner", säger Erik Larsen, ordförande i Landbrug & Fødevarers avdelning för grisproduktion.

Stödet beräknas efter ett standardiserat pris för byggnation av boxplatser och ska täcka ungefär 20 procent av kostnaden. De som har gjort klart med tillstånd och finansiering kommer att prioriteras, allt för att påskynda moderniseringen.

Som det ser ut kommer möjligheten till investeringsstöd för stallbyggen att försvinna efter 2020, men det är ett beslut som Erik Larsson hoppas ska ändras.

"Det kommer att finnas behov av massiva investeringar i nya stall också om fyra–fem år om vi ska kunna behålla produktionen och arbetsplatserna. Det är svårt att driva lönsam grisproduktion i Danmark så stöden gör det något lättare att göra de nödvändiga investeringarna", säger Erik Larsen.