facebooktwittermail d

Sandra räddade rådjuret – men länsstyrelsen avlivade kidet

Sandra Munier från Växjö förbarmade sig över ett upphittat rådjurskid. Men hon saknade tillstånd att ta hand om det och länsstyrelsen beslutade att avliva djuret. Nu har handläggarna som fattade beslutet polisanmält att de känt sig hotade.

Sandra Munier tog emot rådjuret genom en bekant på djurambulansen. Det föräldralösa djuret hade hittats i en buske mitt i Växjö. Sandra döpte djuret till Bambi och sökte tillstånd för att få ta hand om det.

Polisen knackade på

Men länsstyrelsen slog fast att Sandra inte har rätt att få ett sådant tillstånd. Två poliser skickades därför hem till henne. De omhändertog kidet som därefter avlivades.

– Jag trodde att tillståndet var på gång, så jag hade inget emot att de kom. Jag vet ju att de har skyldighet att kolla upp sådant här, säger Sandra Munier till SVT Småland.

Inga alternativ

Louise Olsson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, förklarar:

– Tyvärr fanns det inte så mycket alternativ. Sandra får inte ha det utan tillstånd, och vi hittade inte någon annanstans rådjuret kunde bo. Polisen tog över ansvaret och avlivade rådjuret, säger hon till Smålandsposten.

"Grät som en bebis"

Sandra Munier var och är förtvivlad och bestört över beslutet.

– Jag började gråta som en liten bebis när jag förstod vad det lutade åt. Jag kunde inte göra någonting. De stod och diskuterade avlivningsalternativ bredvid mig, säger Sandra Munier.

– För mig är det ofattbart att de inte kunde ha kämpat mer för att hitta ett hem eller väntat en stund till.

Delats 16 000 gånger

I ett Facebookinlägg berättar Sandra om händelsen och inlägget har delats över 16 000 gånger. Många upprörs över länsstyrelsens agerande och stämningen är hätsk.

Känner sig hotade

De handläggare som bestämde att kidet skulle tas bort har känt sig hotade. På tisdagen lämnade de därför in en polisanmälan. Hoten ska främst ha framförts på Facebook.

– Många har även ringt in, haft synpunkter och tyckt att vi gjort fel som beslutade om avlivning, säger Lennart Johansson, länsråd i Kronobergs län till SVT Småland.