facebooktwittermail d

Sågverksindustrin tar sikte på Indien

Svensk sågverksindustri ser en växande marknad i Asien. I vår reser branschorganisationen Svenskt Trä till Indien för att delta i en mässa. Och redan i höst besöker man Vietnam.

Svenskt Trä siktar på den indiska marknaden för sågade trävaror.
Svenskt Trä siktar på den indiska marknaden för sågade trävaror. FOTO: ANN LINDÉN

Under de senaste åren har Kinas intresse för sågade trävaror från Sverige ökat snabbt. Nu riktar branschorganisationen Svenskt Trä även blickarna mot Indien. I mars deltar organisationen och en rad medlemsföretag i en mässa som hålls i Bangalore. Förhoppningen är att Indien ska få samma betydelse som Kina har i dag.

– Vi har identifierat Vietnam och Indien som intressanta marknader, säger Charlotte Deyde Apelgren, chef för interiör och design på Svenskt Trä.

Skapa intresse för svenska trävaror

Inbjudningarna till mässan i Bangalore har inte gått ut ännu. Svenskt Trä kommer att skicka ut dem till medlemsföretagen under hösten.

Enligt Charlotte Apelgren befinner sig indiska marknaden där den kinesiska befann sig för 15 år sedan. Det krävs med andra ord en hel del arbete för att skapa ett intresse för svenska trävaror.

– Det tar tid att jobba upp efterfrågan, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Asien allt viktigare för svensk trävaruexport

Charlotte Deyde Apelgren, chef för interiör och design på Svenskt Trä.
Charlotte Deyde Apelgren, chef för interiör och design på Svenskt Trä. FOTO: SVENSKT TRÄ

Undersöker indiska klimatförhållanden

Just nu undersöker Svenskt Trä hur svenska trävaror klarar av indiska klimatförhållanden.

När det gäller den export till Indien rör det sig i första hand om material till interiör, det vill säga möbler, dörrar, fönster och panel, men Svenskt Trä informerar även om att svenska trävaror kan användas till husbyggnation.

LÄS MER: Bättre för skogsindustrin

LÄS MER: Skogsindustrin kan göra Sverige världsledande

LÄS MER: Svagare pund - dåligt för skogen