facebooktwittermail

Saftig nota väntar förlorare i renbetestvist

Runt 19 miljoner kronor. Så hög är slutnotan för den rättsliga prövningen av den segdragna renbetestvisten i Nordmaling. Utgången av målet i Högsta domstolen är avgörande för vem som får betala.

- Det rör sig om väldigt stora belopp, en bra bit över tio miljoner, säger samebyarnas advokat Camilla Wikland till Sveriges Radio Västerbotten.

Oklar finansiering


Rättegångskostnaderna fram till Högsta domstolen uppgår till drygt tolv miljoner. Slutdrabbningen i högsta instans kostar ytterligare sju miljoner.

Om samebyarna förlorar målet tvingas de att, utöver sina egna rättegångskostnader, betala markägarnas rättegångskostnader i tingsrätt, hovrätt och i Högsta domstolen.

Enligt Camilla Wikland är det oklart hur samebyarna ska få fram pengar vid en eventuell förlust.

- Det skulle ju röra sig om rättegångskostnader för motparten i tre instanser och det rör sig som sagt om många miljoner kronor. Det finns inte någon klar finansiering för det i dag.

Får hjälp av LRF


I tingsrätt och hovrätt har markägarna fått betala samebyarnas rättegångskostnader fullt ut eftersom de förlorat. Så blir det också den här gången, om samebyarna vinner framgång.

Markägarna har dock ekonomiskt stöd genom bidrag från LRF. Enligt deras juridiska ombud, advokat Nils Rinander, har de en självrisk. Men försäkringarna är redan förbrukade.

- Medlemsorganisationen LRF och Skogsägarna har förklarat sig ställa upp och stötta sina medlemmar här, säger han till radion.

Högsta domstolen har inte aviserat när dom i målet faller.ATL.nu