facebooktwittermail

Sabotör gömde stålrör i majsfält

En okänd gärningsman hade spänt fast ett stålrör vid en planta i en majsåker. När lantbrukaren Jakob Andersen var ute för att skörda fastnade röret i fälthacken och orsakade skador för 370 000 danska kronor.

Det dolda stålröret i majsfältet orsakade skador för 370 000 danska kronor. Maskinen på bilden har inget samband med händelserna i artikeln.
Det dolda stålröret i majsfältet orsakade skador för 370 000 danska kronor. Maskinen på bilden har inget samband med händelserna i artikeln. FOTO: HELENA WENNSTRÖM

En lantbrukare i den danska staden Ronæs på Fyn fick sin majshack ödelagd efter att ha blivit utsatt för vandalism av det mer ovanliga slaget.

Den okände gärningsmannen hade spänt fast ett stålrör vid en majsplanta med hjälp av buntband. När majsen skulle skördas följde röret med in i maskineriet varpå motorn i majhacken förstördes.

– Röret har inte bara förstört maskinen litegrann. Den har orsakat skador för cirka 370 000 danska kronor, säger lantbrukaren Jakob Andersen som äger maskinen och körde den när olyckan inträffade till den danska nättidningen Fyens.dk

Rostfritt rörupptäcktes inte

Andersen tvivlar inte på att gärningsmannen medvetet försökt orsaka stor skada och vet hur majshacken fungerar. Maskinen har nämligen metalldetektor som ska stoppa den om den upptäcker metall i fältet.

– Men förövaren valde att använda ett rostfritt rör och det ger inget utslag i metalldetektorn. Så det måste vara någon som verkligen har ett horn i sidan till mig eller till lantbruket, men jag vet inte vem det kan vara, säger Jakob Andersen som har anmält händelsen till polisen och försäkringsbolaget.

Metall kunde ha hamnat i fodret

Majsfältet ägs av jordbrukaren Niels Ulrik Andersen som använder majsen som foder till sina kor och han spekulerar i att det kunde ha gått ännu värre.

– Om stålröret hade blivit hackat i bitar och det hade hamnat metalldelar i majsen kunde det ju ha blivit livsfarligt för djuren. Metallskärvorna kunde ha perforerat kornas tarmar och det kan ju få dödlig utgång, säger han till Fyens.dk.

Händelsen har orsakat starkt obehag hos de båda lantbrukarna.

– Att någon vill oss ont är nästan det värsta. Är det mig eller Jakob de vill något illa? Det tänker vi ju på nu, säger Niels Ulrik Andersen.