facebooktwittermail d

Nytt system ska rädda rådjuren undan slåttermaskinen

Nya hövändare, rådjurssensorer från Pöttinger – och så avslutar vi med en liten oljenyhet. Här är veckans tekniknotiser.

FOTO: HARALD MADER / PÖTTINGER LANDTECHNIK GMBH

Sensorer ska rädda rådjuren

Sensosafe, som är Pöttingers system för att rädda rådjuren undan slåttermaskinen, har hittills visat på lovande resultat.

I drift ska systemet agera blixtsnabbt genom att höja aggregatet när det påträffar ett djur, och samtidigt skicka en ljudsignal till föraren så att denne kan ställa sig på bromsen.

Tekniken ska även fungera i dagsljus och direkt solljus. En prototyp har testats under säsongen 2020 och enligt företaget kommer Pöttinger att spika ett lanseringsdatum under hösten. När produkten därefter kan släppas på marknaden är oklart.

FOTO: PÖTTINGER

Mer från Pöttinger

För lantbruksföretag med stora arealer släpper Pöttinger även en ny hövändare. Redskapet, som har en arbetsbredd på 17 meter, är utrustad med 16 rotorer och bygger på produktfamiljen HIT. Det officiella namnet på redskapet, som släpps nästa år, är HIT 16.18 T. Redskapet är bland annat konstruerat för att vara följsamt mot marken i drift, samt för enkla vändningar på vändtegen.

Minisågverk får egen olja

Bamsesågen följer trenden och lanserar egna förbrukningsprodukter under eget varumärke. Företagets kedjeolja ska vara speciellt framtagen för kedjesågverk, enligt Bamsesågen, även om produkten också ska passa utmärkt till vanliga motorsågar.

För att behålla de goda egenskaperna när man klyvsågar virke ska företagets olja stanna kvar längre på svärdet än vad traditionella mineraloljor gör.

Som så ofta nu för tiden är oljan helt vegetabilisk, vilket gör den skonsam mot miljön om man har sågverket utomhus i ett såghus. Oljan är också framtagen för året runt-bruk.