facebooktwittermail d

Fruktad bärfis ska stoppas med nya fällor

Fruktodlare i USA och södra Europa fruktar den brunmarmorerade bärfisen. Jordbruksverket vill fånga upp insekterna innan det blir ett problem i Sverige och placerar nu ut fällor i äppelodlingar.

Brunmarmorerad bärfis.
Brunmarmorerad bärfis. FOTO: MARCO ULIANA/SHUTTERSTOCK/TT

Den brunmarmorerade bärfisen förstör alla grödor den ger sig på. Insekten suger ut saften ur frukten så att den inte går att sälja. I Italien har vissa odlare fått upp till 70 procent av sin skörd förstörd.

I Sverige konstaterades arten första gången 2016. Då hade insekten följt med i förpackningar som importeras från andra länder. Bärfisen har krupit in i emballaget för att övervintra och har hittills bara upptäckts inomhus. Men det finns en risk för att insekten etablerar sig utomhus. Därför vill Jordbruksverket nu ligga steget före.

– I år testar vi en ny fälla som vi inte provat tidigare, men som har använts i både USA och södra Europa, säger Sanja Manduric på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.

Högre fångstsäkerhet

Fällan innehåller doftämnen, feromoner, som lockar till sig den brunmarmorerade bärfisen. Förhoppningen är att få vetskap om det finns insekter utomhus i det fria innan det blir ett problem för odlare. Enligt Sanja Manduric har Jordbruksverket tidigare tagit prover från olika odlingar, men med fällorna hoppas hon att fångstsäkerheten blir högre.

– Tidigare år har vi bankat på träden och samlat in insekter med håv, säger hon.

Kan överleva i Sverige

Under våren kommer fällorna att placeras ut.

– Vi väntar på att det ska bli lite högre temperaturer för då är bärfisarna mer aktiva.

Att vara ute i god tid är viktigt för att kunna hantera arten. Tidigare har Olle Anderbrant, professor i funktionell zoologi vid Lunds universitet, sagt till ATL att bärfisen inte skulle ha några problem att överleva i svenskt klimat.

– Eftersom den bland annat spridit sig i Kanada, där vintrarna kan vara rejält kalla, lär den knappast ha problem här i Sverige. Det verkar även som om den kan överleva på många olika typer av växter och att den därför kan anpassa sig. Spridningen kan även gå fort, vilket vi till exempel sett med Suzuki-flugan, sa han till ATL då.

Fakta: Den brunmarmorerade bärfisen

• Invasiv insekt som härstammar från Östasien.

• Påträffades utanför sitt naturliga utbredningsområde i USA i början 2000-talet. Sedan dess har arten registrerats i flera europeiska länder.

• År 2016 observerades arten i Sverige för första gången.

• Jordbruksverket började samma år (2016) övervaka förekomsten av bärfisen inom sin prognosverksamhet i frukt- och bärodlingar.

• I Europa utvecklas arten långsammare än i sina hemtrakter. I Östasien tar det ett år att utveckla upp till sex generationer, men i Europa utvecklar den en generation per år.

Källa: Jordbruksverket