facebooktwittermail

Så säljer du din fastighet rätt

Årstiden är inte den viktigaste faktorn till hur mycket betalt du får för din fastighet. I stället är det konjunkturella orsaker som i huvudsak styr prisbilden.

Markus Helin, chefmäklare på LRF Konsult.
Markus Helin, chefmäklare på LRF Konsult. FOTO: LRF KONSULT

Utbudet av gårdar och skogsfastigheter ökar markant under våren eftersom många säljare vill visa upp sitt objekt från sin bästa sida. Det är också under de följande månaderna, med en paus för industrisemestern, som de flesta affärerna görs upp.

När många objekt kommer ut på marknaden under en begränsad period kan det dock komma att påverka prisbilden. Det behöver därför inte var nackdel att lägga sin försäljning i februari-mars när aktiviteten på marknaden och därmed konkurrensen om uppmärksamheten är mindre.

- Den köpare som seriöst och aktivt söker en fastighet slutar inte leta bara för att hösten är i antågande utan fortsätter att söka trots att det blivit november, säger Markus Helin, chefmäklare på LRF Konsult.

Andra orsaker styr

Han har inte någon statistik på att vår- och sommarförsäljningar ger ett högre pris än höst- och vinterförsäljningar men tror att det är andra orsaker som styr priserna.

- Vi har inte gjort sådana mätningar men min tro är att om vi gör det så kommer vi inte att hitta någon skillnad. Jag tror i stället att till exempel vad media skriver, hur riksbanken agerar, ränteläget och virkespriserna har mycket större inverkan på prisbilden än vilken årstid objektet säljs, säger Markus Helin.

Han råd är i stället att lyssna på de egna behoven och sälja när det är bäst för dig, i stället för att försöka pricka in en viss tidsperiod på året.

Fakta: Så ska du tänka när du vill sälja

Sälj när förutsättningarna är som bäst för dig i stället istället för att gå ut den tid på året som du tror ger bäst betalt.

Det går utmärkt att sälja året runt.

Planera för din försäljning. Vi försäljning under vintersäsong är god framförhållning viktig eftersom såväl sommarbilder som till exempel plogade vägar hjälper dig att lyckas vid försäljningen.

(källa: LRF Konsult)