facebooktwittermail d

Planera din pension i tid

Det är bra att tänka på pensionen så tidigt som möjligt. ATL hjälper dig att komma igång.

FOTO: ISTOCK

För en trygg pension är det viktigt att du har en relativt bra intjäning under större delen av ditt liv. Gränsen för sjukpenningsgrundande inkomst är 378 000 kronor om året (inkomstår 2020) och det är en bra målbild.

– Då har du ett skyddsnät i dag om du blir sjuk och ett framtida sparande i form av pension, säger Robert Alexandersson som är senior rådgivare på Ludvig & Co.

Robert Alexandersson.
Robert Alexandersson. FOTO: MATS EDFELDT

Har du möjlighet att ta ut en högre lön är det givetvis bra. Maxgränsen för pensionsgrundande inkomsten (PGI) ligger på 539 000 kronor inkomståret 2020. Det du tjänar utöver denna summa ger dig inte mer i pension. Det du ska tänka på är att brytpunkten för statlig skatt är 523 000 kronor (inkomstår 2020) och allt du tjänar utöver denna summa betalar du även statlig skatt på.

– Det kostar mycket skatt att ta ut de sista 16 000 kronorna i lön för att nå upp till gränsen för PGI, säger Robert Alexandersson som menar att det kan vara fördelaktigt att inte ta ut över brytpunkten i lön utan pensionsspara på annat sätt i stället.

Kom i gång med pensionssparande

Logga in på Minpension.se med Bank ID. Där hittar du en prognos över din pension.

– Om du är nöjd med din pension så är det bara att fortsätta som du gör. Om du tycker att pensionen blir för låg är det dags att fundera på vad du kan göra annorlunda, säger Robert Alexandersson.

Ta hjälp av din ekonomirådgivare för att få det bästa utfallet av både sjukpenning och pension.

Tips: Håll koll på fonder och avgifter

Din pension består av en allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. Logga in på Pensionsmyndigheten.se och se över vad du har valt för PPM-fonder. Titta på fondernas förvaltningsavgifter och avkastning. Om du inte vill vara aktiv är kan den enda statliga aktören AP7 Såfa vara ett bra val med låga förvaltningsavgifter.

Om du har pensionsförsäkring via företaget

– Om du har ett bra resultat är det ett bra pensionssparande. Om du har en enskild firma och har ett lägre resultat ska du vara medveten om att pensionsförsäkringen minskar resultatet och därmed minskar din pensionsgrundande inkomst. Då kan det vara bättre att spara privat, säger Robert Alexandersson.