facebooktwittermail

Så lyckas du med rekryteringen

En av de största utmaningarna för företag inom de gröna näringarna är att hitta rätt kompetens. ATL listar de bästa tipsen för en lyckad rekrytering.

En av de största utmaningarna för företag inom de gröna näringarna är att hitta rätt kompetens. Arkivbild.
En av de största utmaningarna för företag inom de gröna näringarna är att hitta rätt kompetens. Arkivbild. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

– Med rätt kompetens hos medarbetarna blir företaget en vinnare, säger Sara Johnson, utvecklingsansvarig på HIR Skåne som har arbetat med kompetensförsörjning i många år.

Hon rekommenderar arbetsgivare att fundera på vad som är rätt kompetens för just ditt företag. Är det formell kompetens eller något annat? Gör gärna en lista för att tydliggöra vad som är viktigast för dig.

Om en kandidat verkar vara helt rätt men inte har så lång erfarenhet, kan det ändå bli en bra framtida medarbetare?

– Absolut. Många letar efter någon som har ett djuröga och en känsla för djuren. Egen drivkraft och initiativkraft pratar många också om, säger Sara Johnson.

När behöver ett företag ta in hjälp utifrån?

– Det kostar att rekrytera fel och det kan vara utmanande att hitta rätt personal. Därför kan det vara värt att ta hjälp vid en rekrytering.

Ny rekryteringstjänst

Under hösten lanseras HIR Skåne tjänsten HIR arbetsgivare där kunderna bland annat kan få hjälp med att rekrytera personal. I tjänsten ingår även arbetsmiljö, personalfrågor och strategisk ledning.

Rekryteringsprocessen steg för steg

Har du bestämt dig för att rekrytera personal? Kul! Här är några saker att tänka på.

1. Tidsåtgång. Innan du sätter i gång: ta en titt i kalendern. Har du tid för hela processen? Gör en tidsplan med hållpunkter.

2. Ditt erbjudande. Vad har ditt företag att erbjuda medarbetarna? Skriv ner hur företagskulturen ser ut, om ni erbjuder kompetensutveckling och dylikt.

3. Arbetsbeskrivning. Ju bättre arbetsbeskrivning du skriver, desto enklare är det för kandidaterna att förstå vad du förväntar dig.

4. Jobbannons. Formulera annonsen så att den syns. Publicera annonsen där du når jobbsökare. Glöm inte bort den egna hemsidan eller Facebooksidan. Kan dina medarbetare hjälpa till att sprida annonsen i sociala medier?

5. Intervjuer. Så här i pandemitider är det bra att boka in första intervjun via en digital plattform.

6. Referenskoll. Ring referenserna när du har ett par kandidater som du är intresserad av, det kommer att ge dig en bra bild av dem. Boka sedan in ett eventuellt fysiskt möte. Är det stor smittspridning i ditt område går det kanske att genomföra intervjun på ett coronasäkert sätt utomhus, samtidigt som du visar runt på gården.

7. Avtal. Skriv avtal med din nya medarbetare och ge de övriga kandidaterna återkoppling.