facebooktwittermail

Så kan de ta fem vallskördar per år

Ett ändrat klimat, mer fokus på fröblandningarna och ökade bevattningsmöjligheter har lett till att antalet vallskördar ökar i södra Sverige.

FOTO: PRIVAT

– Förr var det vanliga tre skördar. I dag tar de flesta fyra skördar och vissa till och med fem vallskördar, säger Rolf Lindholm, växtodlingsrådgivare i Halland.

I dag är fyra vallskördar helt normalt för många lantbrukare. På sina håll i Skåne och Halland är man uppe på fem skördar när förutsättningarna är de rätta. Det finns också exempel på lantbrukare som kör fem skördar på vissa fält men nöjer sig med färre på andra.

– Tittar man bara de senaste åren har ju höstarna blivit varmare längre och längre och det växer i marken allt längre tid. Det gör att läget för att ta hem en vallskörd till har blivit gynnsammare, säger Rolf Lindblom på Hushållningssällskapet.

Han pekar på att fröblandningarna ofta innehåller fler arter för att gardera sig. Nya sorter har också tillkommit. Det ökar skördefönstret med två-tre dagar vid varje tillfälle och håller uppe näringsvärdena ett tag till.

– Tidigare var det en dominans av timotej och ängssvingel i blandningen. I dag är det mer hängsle och livrem och man kör också rajgräs, hykor, röd- och vitklöver. Då lägger du inte alla ägg i samma korg om vädret inte blir som du hoppats. , säger Rolf Lindholm.

En tredje faktor som också bidrar till fler vallskördar är möjligheten till bevattning.

– Många har bevattningsanläggningar för till exempel potatisen men som också används till vallen, säger Rolf Lindholm.

Han menar att nyckeln till att komma in rätt i schemat är att ta första vallskörden redan i slutet av maj och sista skörden i september/oktober.

Lars Inge Gunnarsson är verksamhetsansvarig på Skottorp Säteri där man körde in andraskörden i midsommarhelgen och planerar att ta tredjeskörden i juli.

– Vi vattnade mycket till förstaskörden och sedan fick vi regn så vi har två riktigt bra skördar, säger han.

Det är vädret som får avgöra om det blir fem skördar i år.

– Om vi kan så gör vi det. Sista skörden är för att putsa av vallarna. Vi brukar blanda det med de nysådda vallarna där vi har korn och insådd. Det brukar bli riktigt bra. Dels har man ingen stubb i förstavallen året därpå och dels så brukar det vara bra om det är lite röta, som det blir på hösten, säger Lars Inge Gunnarsson.

Han får många frågor från kollegor om det verkligen lönar sig at ta fem vallskördar.

– Jag tycker att det finns fördelar med det men det är inget absolut måste. Är det för dåligt väder och det kommer tidig frost avstår jag, säger Lars Inge Gunnarsson.

LÄS OCKSÅ: Svampangrepp kan hota veteskörden

LÄS OCKSÅ: Säkrare för häst i trafik med avdelad ridfil

PREMIUM: M och C stödjer högre bilskatt

PREMIUM: "Coops prisbelönta lögner och tjänstemannaansvar"

LÄS OCKSÅ: Sista holsteindjuren gick under klubban