facebooktwittermail

Ställ inte in julen på jobbet – ställ om

Snart står julen för dörren och vi lägger pandemiåret 2020 till handlingarna. Men hur firar vi jul på jobbet coronasäkert? ATL listar de bästa tipsen inför årets jul.

En av årets höjdpunkter för medarbetarna på Akademiska Hus, som äger och driftar Alnarp och Ultuna, har alltid varit julmiddagen. Företaget visar sin uppskattning för allt arbete och engagemang som lagts ner under året och samlar medarbetarna för att äta gott och umgås. I början på hösten när företagsledningen förstod att de var tvungna att ställa julmiddagen började de ställa om till en jullunch som skulle vara mer säker.

Marie Hallander Larsson är HR-direktör på Akademiska Hus.
Marie Hallander Larsson är HR-direktör på Akademiska Hus. FOTO: OLOF HOLDAR

– Nu har covid-19 situationen förvärrats och vi känner att vi har ett stort ansvar för medarbetarna och kan inte bjuda på jullunch på ett säkert sätt. Vi har valt att ge alla medarbetarna ett presentkort på mat istället. Vi vill visa omtanke om personalen och vill att alla ska få hem presentkortet i brevlådan, säger Marie Hallander Larsson som är HR-direktör på Akademiska Hus.

Ställ inte in julen på jobbet – ställa om istället för att ställa in.
Ställ inte in julen på jobbet – ställa om istället för att ställa in. FOTO: CHRISTINE OLSSON / TT /

Fick mer friskvård

Första juni infördes en tillfällig möjlighet för företag att ge en gåva på upp till 1 000 kronor skattefritt till sina anställda utöver det vanliga skattefria beloppet för julgåva på 450 kronor. Meningen var att det lokala näringslivet skulle gynnas. Akademiska Hus är ett statligt bolag och företagsledningen är måna om att använda pengarna klokt. Det blev inga extra gåvor till personalen men medarbetarna fick i stället ett ökat friskvårdsbidrag. Det behövs i coronatider.

När det gäller julklappar så har Akademiska Hus i många år valt att donera julklappspengen till välgörande ändamål. Sju-åtta organisationer har valts ut och medarbetarna bestämmer själv till vilken organisation deras julklappspeng ska gå till.

– Nästan alla går in och väljer vilken organisation de vill stödja. Om cheferna vill köpa någon julklapp till sina anställda får de givetvis göra det. Det är helt fritt och frivilligt. Jag har fantastiska medarbetare och brukar köpa en bok eller något liknande för att visa min personliga uppskattning, säger Marie Hallander Larsson som är noga med att poängtera att äkta omtanke ska visas året runt och inte något som du bara gör i jultider.

Fakta: Coronasäkert julbord

Vissa restauranger erbjuder digitala julbord. Restaurangen kör hem julmaten till alla medarbetare och ni möts på en digitala plattform för att äta julbord ihop digitalt. Ta kontakt med din lokala restaurang och hör om de kan hjälpa dig.

Fakta: Skattefri gåva på 1 000 kronor

För att lindra de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 och stimulera det lokala näringslivet infördes en tillfällig möjlighet i år att mellan 1 juni och 31 december ge en skattefri gåva till sina anställda på upp till 1 000 kronor inklusive moms. Har du inte använt denna möjlighet än kan du ge en skattefri julklapp till ett värde av 1 450 kronor inklusive moms i år då företag får ge julklappar till sina anställda skattefritt för ett värde av 450 kronor inklusive moms utöver den tillfälliga gåvan på 1 000 kronor. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer utförligt om villkoren för att kunna ge skattefria gåvor till personalen.