facebooktwittermail d

Så bygger du Väderstads nya fältkamin till Ukraina

Väderstad har på eget initiativ tillverkat fältkaminer till Ukraina. Företaget har redan skeppat iväg 150 kaminer till landet och planerar att totalt skicka 700 stycken.

Nu har företaget även släppt ritningarna till sin förbättrade variant – spana in nedan!

Så här ser Ukrainaspisen ut enligt Väderstads ritning.
Så här ser Ukrainaspisen ut enligt Väderstads ritning. FOTO: VÄDERSTAD

Här är de nya ritningarna som krävs för att starta produktionen av spisar för att hjälpa Ukraina i vinter. Morgan Collin, produktingenjör på Väderstad, har konstruerat fältkaminen och konstruktionsunderlaget har offentliggjort för att fler ska kunna hjälpa Ukraina.

Eftersom intresset från både företag och skolor varit stort har konstruktionen förenklats för att kunna tillverkas ännu enklare och billigare, även ett spjäll för att styra draget har lagts till.

– De lösa kokplattorna har också ersatts med en tjockare plåt över hela toppen. Innan tillverkning av större volymer rekommenderas att en prototyp tillverkas för att säkerställa passform. Mindre spalter mellan plåtar är inget som påverkar funktionen, vid rätt eldning dras luft in snarare än ryker ut, säger Morgan Collin.

Här är de nya ritningana och instruktionerna

Komplett underlag för två olika varianter av Väderstads fältkamin hittar du här. Den ena har plåttjockleken 2,5 mm och den andra 3,0 mm.

Svets- och byggbeskrivningen är densamma i båda underlagen. 

Fältkamin 2,5 mm

Fältkamin 3,0 mm

Prenumerera på ATL! Testa 1 månad för 1 krona