facebooktwittermail d

Rysk export och dyr el oroar inför äppelskörd

Årets äppelskörd kantas av fler orosmoln. Bland annat riskerar de stigande elpriserna att slå hårt mot svenska äppelbönder.

– Det billigaste för oss hade kanske varit att inte plocka äpplena, säger Henrik Stridh vid Äppelriket Österlen.

Årets äppelskörd ser ut att bli helt okej med ovanligt söta frukter. Arkivbild.
Årets äppelskörd ser ut att bli helt okej med ovanligt söta frukter. Arkivbild. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

Aroma är redan plockad, nu väntar Ingrid Marie.

Årets äppelskörd ser ut att bli helt okej, sammanfattar Henrik Stridh vid Äppelriket Österlen, ett företag som ägs av 50 fruktodlare främst verksamma i Skåne.

Augusti och september har varit ovanligt torra månader i södra Sverige. Det gör att äpplena är lite mindre i år, men samtidigt ovanligt söta.

– Det är en annan smak på äpplena i år, med en högre mängd naturligt socker. Det är lite mindre, men väldigt goda äpplen, säger Henrik Stridh.

Skörd kantas av orosmoln

Förra året var ett toppår där den svenska bruttoskörden låg på 32 200 ton, enligt statistik från Jordbruksverket. Årets skörd ser ut att bli något mindre.

– Prognosen säger ungefär 13 procent ner mot föregående år. Då ska man ha med sig att föregående år var en riktigt bra skörd, säger Henrik Stridh.

Men årets skörd kantas av orosmoln.

Äppelbönderna är beroende av ett stabilt elpris, och kostnaden för att kyllagra äpplena kan bli hög. Bara Äppelriket Österlen lagrar in ungefär 12-15 miljoner kilo äpplen per år.

Henrik Stridh efterlyser åtgärder för att inte de stigande elpriserna ska slå för hårt mot äppelbönderna.

– Vi hoppas att det kommer någon form av tak, där man säger att det här är maxpriset som vi kommer att ha, för att vi ska våga lagra in frukten, säger han.

Henrik Stridh, vd för Äppelriket Österlen, ett företag som ägs av 50 fruktodlare främst verksamma i Skåne.
Henrik Stridh, vd för Äppelriket Österlen, ett företag som ägs av 50 fruktodlare främst verksamma i Skåne. FOTO: ÄPPELRIKET ÖSTERLEN

Överproduktion i Europa

I nuläget vet man inte hur de ökade elpriserna kommer att slå.

– Det billigaste för oss hade kanske varit att inte plocka äpplena, säger Henrik Stridh krasst.

Samtidigt finns det en överproduktion av äpplen i Europa, med en stor skörd på gång. Henrik Stridh beskriver en stor oro kring den internationella frukten.

– Man brukar prata om att det är två miljoner äpplen som i normala fall går från Polen till Ryssland. Man vet inte vad som kommer att hända med den frukten. Det vi trodde skulle bli en prisökning har som det ser ut nu blivit en prissänkning, säger han.

Henrik Stridh säger att det i nuläget är svårt att säga hur priserna i butik kommer att se ut framöver eftersom det finns så många osäkra faktorer.

– Var kommer elpriserna att landa? Vad kommer att hända med kriget? Det vi får göra är att glädjas åt att det är en bra skörd och bra smak, säger han.

Svensk äppelproduktion

Äpplet dominerar stort inom svensk fruktodling. Av 314 fruktodlande företag 2020 ägnade sig 298 åt just äpplen. På cirka 89 procent av den areal som används för fruktodling växer äppelträd.

Förra året var ett toppår där den svenska bruttoskörden låg på 32 200 ton äpplen.

Fyra femtedelar av all fruktodling sker i Skåne.

Utöver äpple odlas även päron, plommon och körsbär.

Källa: Jordbruksverket

Läs mer

Nu rusar elpriset – så blir det i vinter

Höga elpriser får tomatjätte att ställa in odling

Rusande elpris kan skapa vedbrist

Experten: Hitta gårdens eltjuvar inför vintern