facebooktwittermail d

Grattis Rudolf Diesel!

I dag skulle ingenjören och uppfinnaren Rudolf Diesel ha fyllt 160 år. Få personer lär ha haft så stor påverkan på den tekniska utvecklingen.

Rudolf Diesels uppfinning förenar än i dag stad, land och kontinenter.
Rudolf Diesels uppfinning förenar än i dag stad, land och kontinenter. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Oavsett var vi befinner oss räcker det ofta att ta ett steg utanför dörren för att komma i kontakt den motortyp som än i dag bär hans namn. På så sätt förenar Rudolf Diesels uppfinning stad och land på ett närmast poetiskt sätt.

Var mycket teknikintresserad

Rudolf Diesel föddes i Paris den 18 mars 1858. Föräldrarna kom från Tyskland, och dit flyttade senare också den mycket teknikintresserade Rudolf för att studera.

Där utmanade han sig själv genom att skapa en motor med hög verkningsgrad. Dieselmotorn såg dagens ljus i Augsburg 1892, och lär från början ha varit avsedd för att drivas på många typer av bränslen.

Svår att överträffa

Dieseltekniken har så klart förfinats under årens lopp, och står sig fortfarande stark jämfört med många andra maskinkällor. Än i dag utgör den grunden i många motortillverkares verksamheter. Så här uttryckte sig exempelvis MAN Diesels, dåvarande ordförande Dr. Georg Pachta-Reyhofen, i samband med 150-års jubileet för tio år sedan.

"Rudolf Diesels uppfinning är grundläggande för vår verksamhet. Dieselmotorn är efter mer än 100 år senare fortfarande en i högsta grad modern produkt. Motorns effektivitet överträffas än i dag inte av någon annan värmekraftmaskin.“

I dag, tio år senare, är tekniken visserligen bespottad. Påhejarna av motortekniken framhåller fortfarande att det går att använda modern reningsteknik för att komma till rätta med de hälsoskadliga partiklarna som uppstår vid förbränningen. Men i flera städer runt om i Europa pågår ändå politiska förhandlingar för att förbjuda dieselmotorer i olika fordon.

I jord- och skogsbruket reduceras de hälsoskadliga halterna till stor del genom tillsats av Adblue.

Tragisk död

Vid sidan av sin uppfinning har Rudolf Diesel även uppmärksammats för sin tragiska död. Han omkom under mystiska omständigheter när han föll överbord i samband med en båtresa till England den 30 september 1913. Diesel var på väg till England för att träffa franska och brittiska marinen, vilket har gett upphov till misstankar om att den tyska marinen röjde honom ur vägen.

Därutöver är det även känt att Diesel hade ekonomiska bekymmer, vilket skapat misstankar om att han själv valde att avsluta sitt liv.

ANDRA JUBILARER: Nu fyller motorsågen 100 år