facebooktwittermail d

Rovdjursdebattör: "Jakt en lyxhobby"

Att regeringen tillåter licensjakt på varg är obegripligt. Jägarna bedriver något av en lyxhobby. Det tycker Roger Cassman, regionansvarig vid Svenska Rovdjursföreningen i Örebro län.

- Stora 4x4-bilar och snöskotrar bidrar inte heller till att jag köper argumentet om ekologiskt kött, skriver Roger Cassman i en debattartikel på Sveriges Radios hemsida.

Roger Cassman anser att den svenska vargstammen är starkt hotad, till följd av regeringens och riksdagens oförmåga att lyssna till experter inom olika naturvårdande organisationer.

Kan tiodubblas


- Enligt mitt tycke har regeringen gått rakt in i jägarkårens fälla. Jägarkåren och deras lobbyister har fått exakt som dom vill, och dom utpekar sig själva som den enda seriösa naturvårdsorganisationen, skriver han.

Roger Cassman är övertygad om att vargens enda chans att överleva är ett stopp för fortsatt licensjakt. Han vill också att åtgärder vidtas för att underlätta för invandrande vargar att ta sig genom renbetesland.

- Hur många vargar vi ska ha är en väldigt kontroversiell fråga, men med tanke på klövviltstammens storlek är jag övertygad om att vargstammen skulle kunna tiodubblas, menar han.

Roger Cassman tror inte heller att någon jägare skulle lida skada om konkurrensen om älg och rådjur skulle bli större.

- Det finns inga jägare som jagar för sin överlevnads skull, det gör däremot våra rovdjur! I mina ögon har jakten blivit något av en lyxhobby, skriver han.
ATL.nu