facebooktwittermail

Rökdykare räddade hästar från stallbrand

Tio hästar rökskadades och chockades vid en brand i ett stall i Vollsjö. Det är fjärde branden på kort tid i området.

– Det är inte normalt, säger Roger Larsson vid räddningstjänsten.

De tio hästarna som fanns i det drabbade stallet räddades men skadades av röken.
De tio hästarna som fanns i det drabbade stallet räddades men skadades av röken. FOTO: MOSTPHOTOS

Fredagens stallbrand var den andra som inträffade på kort tid i skånska Vollsjö, Sjöbo kommun. De tio hästar som fanns i det nu drabbade stallet räddades men skadades av röken.

För fyra veckor sedan brann en stallbyggnad på en annan gård i Vollsjötrakten. Inga djur fanns då i stallet som bara användes till förvaring av halm. Därutöver har det också varit två andra bränder i trakten de senaste månaderna. Inga personer har kommit till skada men inte i något av fallen har någon orsak till bränderna stått att finna.

– Jag kan bara konstatera att det har varit ovanligt många bränder under en kort tid på en liten yta. Det är inte normalt, säger Roger Larsson, yttre befäl vid räddningstjänsten till ATL.

Rökskadade och chockade

Fredagens brand verkar ha startat på ovanvåningen och taket på byggnaden. När ägarna till hästgården upptäckte att stallet brann på morgonen försökte de rädda hästarna men det var räddningstjänstens rökdykare som till sist fick ut dem ur boxarna.

– Samtliga tio hästar är ute, har fått mat och vatten och går nu i hagen. Vissa av dem är rökskadade och chockade. Veterinären har försökt närma sig dem men får inte komma nära. Han ska göra ett nytt försök under eftermiddagen när de förhoppningsvis lugnat sig. Först då vet vi statusen på dem, säger Roger Larsson.

Räddningstjänsten släckte branden på en timme och det var aldrig risk för att den skulle sprida sig till boningshuset.

Polisen kommer att spärra av fredagens brandplats för att inleda en utredning.