facebooktwittermail

Röjningsberg blev deras affärsidé

Sylva Skog har hittat sin nisch. De röjer skog i sex län i Mellansverige, och utsågs 2010 till Gasellföretag av Dagens Industri, för att de vuxit så snabbt.

Ambjörn Svensson driver företaget i Falun tillsammans med Lena Eriksson. Han berättar att det blev röjning eftersom han jobbat i skogen tidigare. Att Lena Eriksson är duktig på ekonomi innebär en bra kombination. Och så framhåller han vikten av duktiga medarbetare.

80 röjare


Sylva Skogs huvudsakliga verksamhet är röjning, och de omsatte 2009 13,5 miljoner kronor. Fyra arbetsledare ansvarar för ungefär åttio röjare. Under planteringssäsongen tillkommer ytterligare cirka tio personer.

Flertalet av de anställda är utlänningar, de flesta från Rumänien.

Inget val


- När vi startade 2002 var inte tanken att ha utländsk personal, men allteftersom vi växte hade vi inget val, säger Ambjörn Svensson.

Det är svårt att hitta svensk personal, och ännu svårare att få tillbaka dem efter vinteruppehållet.
- Vi har ingen möjlighet att hålla folk sysselsatta på vintern, konstaterar han.

Rekryterar i Rumänien


Sylva Skog åker ner till Rumänien och rekryterar personal, som de själva anställer utan underentreprenörer. De vill att allt ska gå schyst till, och har investerat i bostäder där personalen kan hålla kontakt med hemmet via internet.
- Vi utbildar röjarna i bland annat naturvård. Alla kan inte engelska, men de som har arbetsledande funktioner måste kunna engelska.

Får inte bli för stort


Ambjörn Svensson vill inte att Sylva Skog ska bli för stort, så att det blir svårt att överblicka verksamheten.
Vad gäller marknadsföring så har man tidigare annonserat en del, men nu säljer verksamheten sig själv. Att hemsidan finns är bra, tycker han. Uppdragsgivarna finns överallt, bland både små och stora skogsägare.

- Röjningsberget finns där. Det är ingen risk att jobbet tar slut, det kommer hela tiden nytt, skrattar Ambjörn Svensson. Eva Johansson