facebooktwittermail d

Ge folket frihet att bygga i skog och vid sjö

Släpp loss skogsbönderna och låt dem bygga hus i skog och mark. Det ger arbetstillfällen och skatteintäkter, och harmoni för folket, skriver Roger Akelius. 

Stuga vid sjö.
Låt svenskarna uppleva bygg och bo i naturen. FOTO: SCANDINAV/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Sverige har en mirakulös natur med mångfald i skog, sjö, älv, hav och djur. Andra länder har annan magisk natur. Om alla svenska familjer fick njuta av att bo vid en strand blir avståndet mellan två villor två kilometer.

Mer realistiskt är att var hundrade familj vill bygga en liten stuga för jakt, för aktiv fritid med brygga för roddbåten, som en datja för privat odling. Då får våra stränder ett hus var tjugonde mil.

Jag förstår strandrätt i Bohuslän och runt stora städer men i övrigt är reglerna tafsabilitet.

Som trettonåring, med egen lön från arbete på mejeri, köpte jag mitt första hus. Det var skalet från en buss, ombyggt till sommarstuga. Platsen var isolerad på arrenderad mark i skogen hundra meter från sjön Anten.

Jag hade fotogenkök och utedass, hämtade vatten i hink. Mina vänner och jag njöt.

1979 insåg dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo att det var alltför komplicerat att söka bygglov. Plötsligt byggde svenskarna 100 000 uthus på 9,9 kvadratmeter.

Låt miljösadisterna tvinga stockholmare att trängas på buss eller att cykla. Vi har tiotusentals sjöar, bäckar och flodstränder där inte en miljösadist har synts under de senaste hundra åren. Dessutom finns obrukbara bergknallar och sediment där en naturfärgad stuga skulle ge lycka åt en familj och vänner.

Ögon som svider av avundsjuka på regeltafsare är inte ett argument att hindra 100 000 naturnjutare. Jag är så dum att jag inte förstår varför det är byggnadsförbud i skog. Min tröst är att regelmakare med svidande ögon är ännu dummare.

En liten tankeövning: Efter att seriemördaren Putin har lämnat Ukraina måste landet byggas upp igen med nya bostäder. Rekommenderar du att Ukraina snabbt inför ett svenskt regelsystem för bygge eller att entreprenörer och markägare får hjälpa sina kunder?

Tafsabiliteten inom svensk skog är pandemisk. Ordet äganderätt har fått betydelsen skyldig att förvalta enligt regelverket. Finns det någon ”fri” företagsamhet som är så extremt reglerad som svensk skogsnäring?

Kreativitet betyder att du testar något nytt. Gör ett kosläpp för skogsbönder! Börja med en sådan enkel grej som att införa generellt byggnadslov som en del av äganderätten.

Sverige har en outnyttjad resurs i skog och mark. Låt skogsbönder få bygga en liten eller en stor stuga, var de vill och hur de vill.

Någon vill bygga en elegant men osynlig koja, andra vill bygga stor solaltan, en tredje vill bygga ett kombinerat jakttorn med jaktstuga, en fjärde vill ha en sjöbod med bastu och kanot. Var tusende vill bygga ett litet slott.

Släpp loss arkitekter för att skapa för folket. För ett ”Akeli-hus” ska kommunen inte ha service som skolskjuts, el, vatten, avlopp och internet.

I dag finns teknik med solenergi, effektiva vedspisar och miljötoaletter. Ett frihetens hus ska ligga någon kilometer från tätbebyggt samhälle.

Våra bönder behöver en extra inkomst. De kan arrendera ut en markbit några år eller som i England på hundra år med förskottsbetalning, vilket är enklare än avstyckning.

Svensk skog och sjö lockar turister från Europas storstäder. Det vinner Sverige på.

Av kostnaden för ett hus är sjuttio procent någon form av skatt. Antag att en stuga kostar 150 000 kronor, det ger 100 000 kronor i skatt per stuga.

Sverige går nu sannolikt in en finanskris med sju svåra år. Då behöver Sverige arbetstillfällen och mer skatteintäkter.

Vi har 300 000 skogsbönder. Om var tredje vill bygga ett Akeli-hus blir det en extra skatt på tio miljarder.

Men ännu viktigare. Ett frihetens hus på en strand eller på en obrukbar bergknalle innebär harmoni. Om folket får bestämma.

Roger Akelius

Entreprenör

Läs mer om Roger Akelius:

Roger Akelius har köpt skog för 340 miljoner – på ett halvår

Så påverkar Roger Akelius skogsköp priserna