facebooktwittermail

Riskkapitalister tar över LRF Konsult

Riskkapitalbolaget Altor köper 75 procent av bondeägda LRF Konsult. Köpesumman är hemlig.

Riskkapitalbolaget Altor blir nya majoritetsägare i LRF Konsult. Enligt ett pressmeddelande i dag kommer Altor Fond 4 att äga 75 procent av LRF Konsult när affären är genomförd.

- LRF Konsult är en affärsrådgivare med bred branschkunskap inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och mäkleri. Den lokala närvaron genom det omfattande kontorsnätet är en unik tillgång. Vi ser goda utvecklingsmöjligheter för LRF Konsult på en marknad i snabb förändring, säger Altors grundare Harald Mix i pressmeddelandet.

Omsatte en miljard

Enligt årsredovisningen för 2017 omsatte LRF Konsult drygt en miljard kronor i fjol. Detta är i nivå med tidigare år. Vinsten som bolaget levererade till ägarna i LRF låg på drygt 60 miljoner kronor, även detta i nivå med tidigare år. Frågan är då varför LRF nu säljer i väg en så stor del av makten och vinsten i en sådant stabilt företag.

- Det är ju dels för att kunna göra det utifrån en styrkeposition, i stället för att vänta några år och vara i ett mycket sämre läge, men också utifrån den stora förändring som är på gång på den här marknaden, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF till ATL.

Ny affärsmodell

Enligt Palle Borgström är det framför allt digitaliseringen som ritat om kartan för LRF konsult.

- Man sitter inte och konterar som man gjorde förr. Det här är en genomgripande förändring som kräver en helt ny affärsmodell. Det kräver också stora investeringar i nya digitala plattformar, säger Palle Borgström.

Trots det nya majoritetsägandet bedyrar Altor att verksamheten kommer att drivas vidare i nära samarbete med LRF.

- Vi tror att det är en nyckel, säger Petter Samlin, projektansvarig på Altor till ATL.

- Redovisningsbranschen kommer att automatiseras mer och gå mer mot rådgivning. Där är LRF Konsult väl positionerade. Det är en av grunderna till att vi gillar bolaget, säger Petter Samlin.

Köpesumman i affären är hemlig. Men enligt Petter Samlin har medlemmarna i LRF anledning att vara nöjda:

- De har anledning att vara jättenöjda, säger Petter Samlin.

Altor och LRF Konsult

Altor är ett av de stora svenska riskkapitalbolagen. Bolagets fyra fonder har sedan starten investerat mer än 38 miljarder kronor i bland annat Byggmax, Helly Hansen och SATS. LRF konsult har drygt 75 000 kunder och kontor på 130 orter i Sverige.

LÄS OCKSÅ: LRF: Vegetariskt Vasalopp svek mot lokala bönder

LÄS OCKSÅ: LRF satsar miljoner i fiskproduktion

PREMIUM: 800 markägare slåss mot kraftledning