facebooktwittermail d

Risk för prispress för sojabönorna

På samma dag höjde först Riksbanken korträntan till 3 procent, men ska också börja sälja av sin obligationsportfölj med start i april. Från USA kom jordbruksdepartementets månatliga WASDE-rapport, som på det hela taget inte innehöll några överraskningar, utom möjligen att Rysslands produktion höjdes marginellt. Sojabönorna skördas i Brasilien, där cirka 100 miljoner ton återstår att säljas inom några veckor, med uppenbar risk för prispress.

Torbjörn Iwarson

WASDE

USDA rapporterade i onsdags med en uppjustering av utgående lager för vete och nedjustering för majs och sojabönor. För de som tog del av förra veckans rapport från AMIS är detta ingen överraskning. På veckan steg priset på vete med 4 procent, sojabönor med 1 procent, medan majsterminen för decemberleverans var oförändrad.  

USDA sänkte uppskattad produktion av sojabönor i Argentina med bara 4,5 miljoner ton från januari-rapporten till 41 miljoner ton. De tog alltså bara till sig hälften av den sänkning som jordbruksattachén i Buenos Aires argumenterade för och som jag rapporterade om förra veckan, men de ligger nu nära AMIS uppskattning på 41,5 miljoner ton.

För Brasilien ligger USDA kvar på 153 miljoner ton sojabönor. Jag har nu rest runt i delstaten Tocantins och sojan ser ut att må väldigt bra. Det är också tydligt hur arealen ökats och hur tekniken förbättrats. Det är lätt att förstå USDA:s ökning av produktionen från förra årets 129,5 miljoner ton till 153. Men frågan är om det räcker. Bara ca 30 procent av sojan är såld i Brasilien och det kan skapa ett säljtryck på 100 miljoner ton de kommande veckorna. Skörden har börjat och sojabönor transporteras till exporthamnarna.

Nedan ser vi utgående lager uttryckt i antal dagars konsumtion, enligt WASDE.