facebooktwittermail

Rikskänd älg får nytt hem

Den rikskända älgen Fabbe i Rödeby kan få ett nytt hem. Länsstyrelsen i Blekinge har godkänt att hon flyttas till ett älghägn på Räntemåla gård.

- Detta är ett specialfall, säger länsrådet Charlotta Kabo Stenberg till Blekinge Läns Tidning.

Föräldralösa älgkon Fabbe har det senaste året gjort sig känd som en oblyg gäst, som då och då dyker upp i Rödeby, där hon ogenerat pallar äpplen och ibland även matas.

Vid ett tillfälle i vintras orsakade hon ett smärre trafikkaos genom att helt sonika lägga sig på vägen utanför ortens OKQ8-mack och stoppa alla bilar.

Egen Facebookgrupp


Röster har höjts för att Fabbe borde tas om hand och hon har till och med fått en egen Facebookgrup med 4 500 medlemmar.

Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till ett omhändertagande på grund av djurskyddsskäl.
- Vår grundinställning är att inte ta hand om vilda djur och många gånger är det bättre att avliva dem. Men det här är inte en normal situation, säger Charlotta Kabo Stenberg till tidningen.

Att länsstyrelsen nu säger ja till att flyta älgen beror bland annat på att Fabbe är relativt tam och många människor har engagerat sig i hennes öden och äventyr.

- Vi tror att Fabbe kan få ett bra liv på Räntemåla gård och det är därför vi har fattat det här beslutet, säger Charlotta Kabo Stenberg.

Måste hittas


Nu gäller det bara att få tag i älgen - och att samtidigt ha tillgång till en behörig person som kan söva henne.

- Jag ska göra vad jag kan, säger Karl-Göran Eriksson, som äger älghägnet i Räntemåla i Eringsboda.

Han räknar med att påbörja sökandet så snart alla juridiska turer är avklarade.
- Jag är jätteglad över det här beslutet, men jag vill ändå inte ta ut något i förskott, säger han.

ATL.nu