facebooktwittermail d

Riksdagen nobbar generella förbud av utfodring

Det blir inga förbud av utfodring av vilt. Riksdagen röstade ner regeringens förslag.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna gav i dag, onsdag, tummen ner för förslaget om att regeringen eller ansvarig myndighet ska kunna utfärda generella förbud av, eller villkor för, utfodring av vilt.
Allianspartierna och Sverigedemokraterna gav i dag, onsdag, tummen ner för förslaget om att regeringen eller ansvarig myndighet ska kunna utfärda generella förbud av, eller villkor för, utfodring av vilt. FOTO: STURE MARKSTRÖM

Som väntat fick regeringen bakläxa på delar av förslaget till ändringar i jaktlagstiftningen. Allianspartierna och Sverigedemokraterna gav i dag, onsdag, tummen ner för förslaget om att regeringen eller ansvarig myndighet ska kunna utfärda generella förbud av, eller villkor för, utfodring av vilt.

– Det finns bättre sätt att komma åt avarterna än generella förbud och ingrepp i äganderätten, sa Åsa Coenraads (M) när frågan debatterades i riksdagen.

Riksdagen skickar också med en uppmaning till regeringen att ändra reglerna för kameraövervakning vid åtel så att det bara kräver anmälning, inte tillstånd som i dag.

Förslaget att mål i domstol om jakt på varg, björn, järv, lo eller kungsörn ska handläggas skyndsamt röstades igenom. Ändringen är en följd av att det åter är möjligt att överklaga beslut om jakt på de stora rovdjuren.

Läs mer: Regeringen får nej om viltutfodring

Läs mer: Tillstånd för utfodring av vilt föreslås

Läs mer: Bucht vill förbjuda stödutfodring för vildsvin