facebooktwittermail d

Rekordsnabb plogning av Vildmarksvägen

Nu är årets plogning av Vildmarksvägen klar - och det i ovanligt god tid.

– Vanligtvis brukar det ta mellan två och tre veckor, men i år hann vi på en vecka, säger Bertil Fjellström, vid Fjellströms entreprenad.

Rejält påpälsad och utrustad med kaffetermos och dubbelmacka är Bertil Fjellström redo för tio timmar i traktorn när Vildmarksvägen ska plogas.
Rejält påpälsad och utrustad med kaffetermos och dubbelmacka är Bertil Fjellström redo för tio timmar i traktorn när Vildmarksvägen ska plogas. FOTO: MICHAEL ELDBORN

Rejält påpälsad och utrustad med kaffetermos och dubbelmacka är Bertil Fjellström, vid Fjellströms entreprenad, redo för tio timmar i traktorn. Varje vår tar han eller hans kollegor sig upp på fjället Stekenjokk för att ploga Vildmarksvägen och då är det viktigt att vara väl förberedd.

"Vår herre kastar ner snön som han vill"

– Jag vet inte hur många år jag har kört. Det måste vara mellan åtta till tio år men det är alltid lika fascinerande. Du är helt ensam och allt är ofantligt vitt. Det ser aldrig likadant ut. Vår herre kastar ner snön som han vill däruppe, säger Bertil Fjellström till ATL.

Den drygt 50 mil långa och natursköna Vildmarksvägen sträcker som en ringled från Strömsund i Jämtland, över fjället Stekenjokk, från Leipikvattnet till Klimpfjäll, in i Lappland till Vilhelmina och sedan tillbaka till Strömsund.

Sträckan över fjället Stekenjokk, från Leipikvattnet till Klimpfjäll, är stängd över vintern och det är där som Bertil Fjellström och kollegorna arbetar med att ploga bort många meter djup snö. I år öppnar vägen den 6 juni och enligt Bertil Fjellström har plogningen gått ovanligt smidigt.

– De har kört igenom hela vägen för i år, de har lite breddning kvar, men i stort sett är vi klara. Det var relativt lite snö jämfört med tidigare år. Som mest hade vi runt 3,5 meter i snödjup och det är lite för oss, säger han och tillägger:

– Vanligtvis brukar det ta mellan två och tre veckor, men i år hann vi på en vecka. Det har blåst mycket och så har vi inte haft några plusgrader i vinter så snön har inte fastnat där utan blåst av fjället.

"Den finaste bilturen man kan få"

Ofantligt vitt, vackert och fascinerande, så beskriver Bertil Fjellström den omtalade Vildmarksvägen - en plats där han har tillbringat bra mycket tid. Någon annan som nästan har kört lika många vändor på fjället som Bertil är Håkan Arljung vid Trafikverket i Östersund.

– Jag åker där många gånger varje år, dels i tjänsten för att kolla att allt ser bra ut, och dels privat för det är så fantastiskt, så det blir väl en tio varv på en sommar. Det är den finaste biltur man kan få, säger Håkan Arljung till ATL.

Ja, Vildmarksvägen är välbesökt, inte minst är den ett populärt turistmål. Sommartid är det som mest befolkat och vägen trafikeras av husbilar, motorcyklister och vandrare. Man har räknat till flera hundra fordon om dygnet, utspritt under hela året, berättar Håkan Arljung.

– Det är en viktig turistnäring både på Jämtlandssidan och Västerbottenssidan. Det är få ställen där du kommer så nära naturen. Delar av vägen kan också komma att bli naturreservat för det är ett så rikt fågelliv, säger han och tillägger:

– Jag är lite nördig på den där vägen alltså.

Men även om det största arbetet med plogningen är klart är det inte sista gången som Bertil Fjellström kommer behöva ta sig upp på fjället Stekenjokk.

– Vägen kommer att blåsa och snöa igen så vi kommer behöva ploga mer, men det är inget ovanligt och det blir mycket lättare nu när vi har gjort grovjobbet, säger Bertil Fjellström.

LÄS OCKSÅ: Han plogar över fjällsmassivet

LÄS OCKSÅ: Allt färre vill snöröja vägarna