facebooktwittermail d

Rekordskörd väntas på Blaxsta vingård

Varma kvällar, ljumna nätterna och tidig blomning har gett druvorna på Blaxsta vingård i Sörmland en sockerhalt som de annars bara brukar ha i september. Årets skörd väntas dessutom stiga med 15 till 20 procent jämfört med tidigare år.

"I år skördar jag faktiskt Merlotdruvorna tidigare än de gör i Bordeaux", säger Göran Amnegård som äger Blaxsta vingård utanför Nyköping.

Förra året var ingen bra säsong. Då hade Göran Amnegård ingen skörd alls, men i år tar han igen det med råge.

– Förra året var inget roligt år, men det händer att man tappar skörd. Det sker även i de franska vindistrikten. Två gånger har det hänt mig, säger han.

Varma nätter

På Blaxsta vingård odlas vindruvorna Merlot, Chardonnay och Vidal Blanc. Eller "de ädla druvorna" som Göran Amnegård kallar dem. Årets växtsäsong har varit gynnsam. Blomningen började redan under sista veckan av maj, vilket är drygt en vecka tidigare än normalt och under sommaren har både dagarna och nätterna varit över normaltemperatur.

– Den torra sommaren bidrar starkt till att druvorna utvecklar höga värden av socker och syra. Resultatet blir större klasar än normalt och mustkvaliteten ser ut att bli mycket lovande, säger han.

Skörden blötlagd

I Frankrike har regn och fukt förstört stora delar av landets skördar. Svenska vinodlare blev dock förskonade från den vätan och det torrare klimatet har nu fått genomslag på Blaxsta vingård.

– Det är lättare att vattna ihjäl än att torka ihjäl druvorna. Druvor är mycket mer stryktåliga mot torka än mot regn och fukt, säger Göran Amnegård.

Den tidiga blomningen kommer att ge druvorna en ytterligare mognad som inte är så vanligt för svenska förhållanden.

– Druvorna får nu en eftermognad. Då höjs den naturliga sockerhalten och det slår igenom i smaken. Socker är smakbäraren. Där sitter aromerna. Vinet får även en högre syrahalt, säger han.

Exporterar viner

Blaxsta vingård har en årsproduktion på cirka 8 000 liter fördelad på åtta till tio olika viner. Vinerna finns att beställa på Systembolaget eller så kan de avnjutas direkt på vingården i restaurang Kung Blacke. Förutom vin på druvor tillverkas även vin på utvalda fruktråvaror såsom skogshallon, åkerö-äpplen och nypon.

– Merparten av Blaxstavinerna, främst Vidal Ice wine och Apple Ice wine, exporteras till Holland, Brasilien och Hong kong. Blaxstas Vidal Ice wine har vunnit guld i vin-VM tre år i följd, 2010, 2011 och 2012.

De ädla druvorna

Totalt finns cirka 5500 vinstockar på 2,5 hektar på Blaxsta gård. Drygt 90 procent av arealen är planterad med druvsorten Vidal Blanc och resterande del med Chardonnay och Merlot.

"Helst varmt och torrt"

Staffan Lake som är ordförande på Föreningen svenskt vin håller med om att den svenska sommaren varit bra för landets vinodlare.

– Än så länge har det varit ett bra år i alla fall. Blomningen har skett tre till fyra veckor tidigare än vad som är normalt, säger han.

– Förra året var ett dåligt år eftersom druvorna inte hann med. Sommaren var kall och då kom blomningen och fruktsättningen i gång sent. Vi vinbönder vill ha varmt och torrt och gärna mycket sol, säger han.