facebooktwittermail d

Rekordpriser på timmer i Europa

Årets prisrush på sågad vara i kombination med brist på färskt virke har lett till rekordpriser på sågtimmer i Europa.

Furutimmer i välta på timmerplan vid sågverk.
I östra Europa ökade timmerpriserna med 60–70 procent under samma tid som furutimret i Sverige gick upp med 4 procent. FOTO: ULF ARONSSON

Ökad efterfrågan på sågtimmer har lett till höjda priser i både Nordamerika och Europa under årets andra kvartal. Det uppger analysföretaget WRI.

Störst var ökningarna i British Columbia och Europa. Det ledde till att det europeiska prisindexet för sågtimmer nådde den högsta nivån någonsin, 35 procent högre än under andra kvartalet i fjol. 

Bakgrunden är att insektsangrepp och stormar under 2017 och 2018 ledde till ett överutbud av timmer och de lägsta priserna på 20 år. 2020 började priserna vända uppåt, och brist på färskt kvalitetstimmer i kombination med hög efterfrågan fick priserna att dra iväg ordentligt under första halvan av 2021.

Störst ökning i öst

Störst har ökningen på timmer varit i Lettland, Tjeckien och Polen, och i de östra och centrala delarna av Europa var priserna vid halvårsskiftet i år i genomsnitt 60–70 procent högre än ett år tidigare. I Österrike och Tyskland steg priserna med 40–50 procent, enligt WRI.

Ökningarna av timmerpriset i Europa och British Columbia bidrog till att WRI:s index för de globala timmerpriserna steg till den högsta nivån på sju år efter ökningar fem kvartal i rad.

I Sverige rapporterar den officiella prisstatistiken från Skogsstyrelsen en ökning med 4 procent för talltimmer och 9 procent för grantimmer, räknat från halvårsskiftet i fjol till halvårsskiftet i år.