facebooktwittermail d

Rekordlite regn i oktober

Varmare än normalt, många soldagar och rekordlite regn. Så sammanfattas oktober av SMHI. Några orter har inte fått en enda regndroppe.

I Finnbacka i Dalarna och i Kilafors i Hälsingland har det inte kommit något regn alls, och Stockholm noterar endast 2,7 millimeter regn — den lägsta noteringen sedan regnmätningarna startade 1786, uppger SMHI. En normal nederbördsmängd i oktober brukar vara kring 50 millimeter.

På många håll i Götaland, Svealand och södra Norrland föll det bara några millimeter regn under oktober.

- Det beror på högtryck och då har nederbörden inte kommit, och därför har det blivit en väldigt torr månad, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT. 

Jämtlands- och Lapplandsfjällen fick dock mer nederbörd än normalt.

Soligare än normalt

På de flesta av SMHI:s stationer som mäter solskenstid har det varit soligare än normalt. Rekordsoligt har det varit i Borlänge, Umeå och Luleå.

- Det har varit lite tur där att högtrycket inte har gett gråmulna dagar. Högtrycket har bestått av torr luftmassa vilket har gett soliga dagar och ovanligt många soltimmar under oktober.

Höstvärmen har gällt för nästan hela landet och temperaturen har varit högre än normalt. Till viss del beror värmen på högtrycken, men även mild luftmassa har spelat in.

Framåt ser det ut att bli torrt de närmaste dagarna, men sedan kommer ett nederbördsområde som berör stora delar av landet, enligt SMHI.