facebooktwittermail d

Rekorddyrt vårbruk 2023

Årets vårbruk blir troligen det dyraste någonsin. Odlingskalkylerna är i många fall bra ändå, men alltför få lantbrukare har säkrat sina marginaler, enligt växtodlingschefen på Lantmännen.

Att pricka lägsta priset på gödsel och högsta på spannmål är rena lotteriet enligt Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen Lantbruk. FOTO: TORBJÖRN ESPING

– Tyvärr har vi sålt mer gödsel än vi har köpt spannmål på skörd 2023. Sverige är inte unikt i det men tittar vi på Danmark så har lantbrukarna agerat helt annorlunda. De har sålt mycket mer av skörd 2023 redan nu och låst in sin marginal, säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen Lantbruk.

Vilka kostnader lantbrukarna har i sitt lantbruk varierar naturligtvis mycket beroende på när inköpen av gödning har skett, men i genomsnitt sker årets vårbruk med de dyraste insatsvarorna.

– Har man som lantbrukare köpt gödsel sent på säsongen förra året jämfört med sent på säsongen detta året så är detta året lite billigare än förra året. Men för snittlantbrukaren är det dyrare inför 2023 än inför 2022.