facebooktwittermail d

Rekordauktion med 400 utrop

800 besökare omsatte 2,5 miljoner kronor när det ordnades storauktion vid Knösen Nykyrka utanför Motala i lördags.

Auktionen var en av de största som hålls i år med cirka 400 utrop. Två lantbrukar som avvecklar sin verksamhet stod för en stor del av utropen genom en mängd lantbruksmaskiner. Sedan fanns det ytterligare 28 andra säljare som lämnat in maskiner till auktionen.

Sex timmar tog auktionen, som lockade omkring 800 besökare.

– Det motsvarar ett rop i minuten ungefär, säger Stig Arne Johansson.

Auktionen omsatte knappt 2,5 miljoner kronor. Bäst betalt blev det för en New Holland TS110 klubbades för 200 000 kronor, vilket Stig Arne Johansson bedömer som ett förhållandevis normalt pris.

– Överlag blev det bra betalt för många grejor, som till exempel vagnar som vi sålde ett 15-tal.

Efterfrågan på plogar

Växelplogarna var efterfrågade och gick ganska högt i pris. En Star gödseltunna, nästan som ny, gick för 65 000 kronor, vilket får sägas var ett bra pris. Även tegplogarna hittade köpare för upp emot 22 000 kronor.

– Tegplogar blir alltid sålda. Vi har många balter och polacker på våra auktioner och de köper såna grejor, säger Stig Arne Johansson.

Stabil prisbild

Generellt är hans bedömning att prisläget var ganska stabilt när det gäller maskiner för jordbearbetning och vall samt vagnar.

– Men det är lite tuffare att sälja dyrare traktorer. Den som köper en traktor för en halv miljon står ju ofta med en inbytesmaskin som är värd kanske 300 000 kronor.

Svårt att slå

Nästa auktion som Sajab håller blir på fredag i Vingåker. I mitten av maj är det sedan dags för nästa stora auktion, då i Tjällmo utanför Motala.

– Besöksmässigt tror jag inte den slår lördagens auktion, det är svårt att slå.

SE OCKSÅ Fler bilder och film från auktionen