facebooktwittermail d

Regnvarning över Uppland

September blev en ovanligt regnrik månad. Oktober har inte börjat bättre. I dag utfärdade SMHI dessutom en klass 1-varning för fortsatt rikliga regnmängder över Uppland.

Enligt TT kan det falla så mycket som 35 millimeter innan regnovädret drar bort, vilket riskerar att drabba redan hårt prövade lantbrukare som kämpar med sina skördar.

Under de senaste 24 timmarna har det även fallit drygt 54 millimeter över Gävletrakten, vilket är mest i Sverige, skriver Gefle Dagblad.

Tidigare inkluderades även kustlandet i Gävleborgs läns i klass 1-varningen. Men där mattas regnet av även om det fortsätter att regna under resten av dagen, uppger TT. Vädervarningen över Uppland har nu tagits bort, med undantag för att ett lågtryck kan ge kulingstyrka över många farvatten i Östersjön.

LÄS OCKSÅ: Regnet orsakar priskrig på halm

Klart är att många lantbrukare i landet har haft all anledning att klaga över nederbörden i år. Under oktober har det hittills fallit mest regn över Uppland, Gotland och Norrlandskusten.

Blöt september

Dessutom har antalet nederbördsfria dagar, då det inte har fallit något regn över Sverige, varit lätträknade. Skördemässigt har situationen beskrivits som mest problematisk för bönderna i norr, men hittills har Svealand och Götaland haft flest regndagar sedan augusti. Dessutom blev september en ovanligt nederbördsrik månad på många håll.

För Götaland och delar av Svealand och Norrlandskusten, samt Norrlands inland föll det betydligt mer regn än vad som är normalt under en septembermånad, enligt SMHI:s sammanställning.

LÄS ÄVEN: Trög spannmålsskörd kan få konsekvenser

LÄS ÄVEN: Regn och kyla får bönder att plöja ner rapsen

LÄS ÄVEN: Nu hotas även potatisen av regnet

LÄS ÄVEN: Blötväder försenar höstsådden