facebooktwittermail

Regnskogar större än hela Sverige upp i rök

Minst åtta procent av Amazonas regnskogar har förstörts sedan millennieskiftet, framgår av en studie från organisationen Raisg. Det handlar om en yta större än Sverige.

FOTO: EDMAR BARROS/AP/TT

”Amazonas är mycket mer hotat nu än för åtta år sedan”, skriver Raisg i ett pressmeddelande.

Bara från 2015 till 2018 trefaldigades den årliga förstörda arean, till 31 269 kvadratkilometer. Och risken är att trenden fortsätter, eftersom den brasilianske president som tillträdde 2019, Jair Bolsonaro, uppmuntrar exploatering av djungelområden.

Jordens lungor

2018 års siffra är den högsta sedan 2003, då 49 240 kvadratkilometer avskogades, rekord sedan millennieskiftet. Det sistnämnda året efterträdde den socialdemokratiske presidenten Lula da Silva högerledaren Fernando Henrique Cardoso i Brasilien. 2010, Lulas sista år vid makten, blev det hittills lindrigaste detta sekel för skogarna, med 17 674 förstörda kvadratkilometer.

Regnskogen ses som jordens lungor. På bilden syns fiskare (längst ner) på floden Tapajós i den brasilianska delstaten Pará i augusti.
Regnskogen ses som jordens lungor. På bilden syns fiskare (längst ner) på floden Tapajós i den brasilianska delstaten Pará i augusti. FOTO: ANDRE PENNER/AP/TT

Regnskogarna brukar beskrivas som jordens lungor, och deras förmåga att absorbera koldioxid ses som avgörande om mänskligheten ska undvika katastrofala klimatförändringar.

Raisg (Rede Amazônica de Informação Socioambiental Georreferenciada) är ett nätverk med medlemmar i de sex länder Amazonas sträcker sig över, Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela. Medlemmarna efterlyser bättre samarbete i hela regionen för att hindra illegal avskogning.


Företagande