facebooktwittermail d

Regnet bromsar vallskörden

Regnet har lett till att vallskörden försenats på många håll.

– Vi blir minst en vecka sen, säger Lars Gustafsson som har maskinstation i Grästorp tillsammans med sin bror.

Redo att dra i gång. Ännu dröjer det några dagar innan Lars Gustafsson får börja hacka årets första vallskörd.
Redo att dra i gång. Ännu dröjer det några dagar innan Lars Gustafsson får börja hacka årets första vallskörd. FOTO: PRIVAT

Enligt SMHI:s prognos är det regnmoln och lågtryck som gäller över stora delar av Sverige i några dagar till. Först fram mot fredagen kan det bli en stabilisering och till helgen utlovas det sol och varma vindar.

En som märkt av att maj varit ovanligt regnrik är Lars Gustafsson som driver Annebergs maskinstation i Grästorp tillsammans med sin bror:

– Vi har säkert fått 100 till 120 millimeter i maj.

Det innebär att de ännu inte börjat någon vallskörd.

– Normalt är vi i gång kring den 18 till 20 maj. Nu hoppas jag vi kan starta på fredag eller lördag.

Lars Gustafsson.
Lars Gustafsson. FOTO: PRIVAT

De ska hacka 850 hektar åt sina kunder i år med sin JD 8500. 500 hektar ska de även slå och stränglägga.

Bär det för maskinerna då efter allt regnande?

– Det återstår att se. Det har sjunkit undan rätt bra. Men hade vi fått välja kanske vi hade startat på söndag eller måndag i stället. Men då kan det bli väl sent för de sista kunderna.

Lars Gustafsson som driver Annebergs maskinstation i Grästorp tillsammans med sin bror hoppas att marken kan bära upp maskinerna trots allt regnande.
Lars Gustafsson som driver Annebergs maskinstation i Grästorp tillsammans med sin bror hoppas att marken kan bära upp maskinerna trots allt regnande. FOTO: PRIVAT

Det finns ingen anledning till oro för att man inte kommit i gång med vallskörden i Västsverige. Det menar Elisabeth Thisner, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Skara:

– Det tycker jag inte. Kylan har gjort att det inte har kommit i gång riktigt ännu. Nu behöver vi lite värme så att det kan komma i gång och sol för att få upp sockerhalten.

– Sedan gäller det att låta det torka upp också så att det inte blir för spårigt, främst på förstårsvallarna.

Även enligt henne är vallskörden några dagar senare än normalt i regionen.

– Speciellt för de som kör fyra skördar. Men vissa börjar inte första skörden förrän några dagar in i juni. Så det är olika.

Sol och värme väntar man på i Halland också efter en utmanande vår som började kall och torr och där det sedan kom stora mängder nederbörd. Karin Nylander är rådgivare på Hushållningssällskapet:

– Förhoppningsvis går det att börja slå på fredag eller lördag. Det innebär att vi är närmare 10 dagar sena jämfört med tidigare år.

Bristen på sol har gjort att många värden är förhållandevis höga vilket kan ge problem med att få till en vettig foderstat, enligt henne.

Förutsättningar är också väldigt varierande.

– Jag har pratat med några i dag som kört ut en andragiva utan några problem. Sedan finns det ställen där man fortfarande inte kan komma ut. Men får vi bara värme i några dagar så kommer det nog att ordna upp sig, säger Karin Nylander.

ATL TV: Sent vårbruk i Mälardalen