Det enda vi vet med säkerhet nu är att Sverige inte kommer att styras av en regering med den sammansättning den har haft sedan 2014. Koalitionen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inte varit enkel och båda partierna kan mycket väl bli vinnare inför valet efter onsdagens tumult.
Ovisst läge i landsbygdspolitiken
Kortsiktiga vinster i budgetspelet kan visa sig värdelösa. Viktigast nu är en landsbygdsminister i nästa regering.
Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.
Att Annie Lööf och Centerpartiet går ned i spagat för att å ena sidan stödja en rödgrön statsminister och å andra sidan stödja en högerbudget är svårt att förstå vitsen med. Om avsikten är att visa oberoende kan det lika gärna tyda på obeslutsamhet och opålitlighet. Så om den ”breda mitten” har dragit en vinstlott återstår att se.
Om det nu blir en rent socialdemokratisk regering är det många nya ministerposter som ska tillsättas. Rena vakanser finns som näringsminister, finansminister och eventuellt landsbygdsminister. Dessutom ska uttågande miljöpartister ersättas. Där ingår en ny klimat- och miljöminister, något som påverkar det gröna näringslivet mycket.
Magdalena Andersson, kan, om hon blir statsminister, välja att fortsätta att gömma landsbygden och de gröna näringarna hos en näringsminister. Det vore väldigt olyckligt. Det finns så mycket att göra på den korta tid som återstår. Viktigast är att en ny jordbrukspolitik för de närmaste åren ska mejslas fram, vilket kräver mycket arbete både i Sverige och i kontakterna med EU. Självklart ska en duglig kraft sköta detta på heltid.
Ur landsbygdens perspektiv är det svårt att veta hur stora vinster de budgetändringar som Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna fick igenom faktiskt kommer att ge. Att stryka de extra 2 miljarder som avsatts för skydd av skog torde betyda att det storskaliga greppet att skydda den fjällnära skogen är skjutet på framtiden.
Hur det går med det andra stora slagnumret – sänkningen av drivmedelsskatten – återstår att se. Det kan bli knepigt att få det genom riksdagen och i så fall är inget vunnet.
Risken är stor att nödvändig politik för att utveckla företagandet på landsbygden helt enkelt inte blir av, åtminstone inte före valet nästa år. På sikt kan man också vara orolig för att partiernas taktiska spel tröttar ut folk och ökar föraktet för politiken.