facebooktwittermail d

Regeringen vill se straffavgifter på diesel

Förutom höjd bilskatt vill regeringen även införa straffavgifter på drivmedlen bensin och diesel. Det kan höja priset på diesel med 1,20 kronor per liter, enligt värsta scenariot.

Det politiska förslaget Kvotplikt kan framtvinga en bristsituation för råvara till biodiesel. Samtidigt som skatteböterna slår som hårdast. Här några råvaruslag för HVO.
Det politiska förslaget Kvotplikt kan framtvinga en bristsituation för råvara till biodiesel. Samtidigt som skatteböterna slår som hårdast. Här några råvaruslag för HVO. FOTO: PER ÖSTERMAN

Kvotplikt. Lär er det begreppet. Det betyder att leverantörerna av drivmedel kommer att successivt få ökade krav på större inblandning av biodrivmedel. Om de inte klarar av att nå upp till kvoten får de böta.

Meningen är att systemet ska driva fram en större efterfrågan och produktion av biodrivmedel.

Kraftig prishöjning på diesel

Detta kan höja priset med, som mest, 1,20 kronor litern för diesel, enligt leverantören Preem, skriver Dagens Industri.

LÄS MER: Kraftig ökning av HVO-diesel

Neste, som är världsledande producent av biodrivmedlet HVO, samt Circle K har också varnat för stora prishöjningar. Då räknar de också in att råvarubristen kan leda till att biodrivmedel, av marknadskrafter, stiger kraftigt i pris.

Vill stoppa HVO-råvaror

Detta samtidigt som miljörörelsen försöker förbjuda HVO-råvaror som rester från palmoljeproduktionen vilket skulle minska tillgången ytterligare.

Kemikoncernen Perstorp tror dock inte på en prischock. Perstorp tillverkar biodiesel från rapsolja. Företaget anser att just att råvaran raps varit orättvist beskattad och säger till DI att det finns oanvänd produktionskapacitet.

LÄS MER: Absolut HVO för transport i Sverige