facebooktwittermail d

Regeringen måste agera mot våldsbenägen aktivism

Vi kan inte acceptera att lantbrukare utsätts för hat, hot och trakasserier, skriver Kristina Yngwe (C), i ett debattinlägg.

Kristina Yngwe, Ordförande Miljö- och Jordbruksutskottet (C) .
Kristina Yngwe, Ordförande Miljö- och Jordbruksutskottet (C) .

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Tänk att din syster hittar en gravsten från en familjegrav i sin trädgård med hälsningen att nästa gång är det din tur. Att dina barn ringer med vettskrämd röst en lördagskväll när de är ensamma hemma och skriker att det är maskerade människor utanför som bankar på dörrar och fönster.

Eller att du får ta emot meddelanden på nätet om att din dotter borde våldtas. För många lantbruksföretagare, anställda, jägare med flera är det här verklighet.

I en undersökning från förra året bland nästan 4 000 företagare med får, gris, nötkreatur och mink svarade fyra av tio att de upplevt någon form av brott riktade mot dem i egenskap av lantbrukare. 16 procent hade någon gång blivit utsatta för intrång, skadegörelse eller annat hemfridsbrott och fyra av tio kände någon annan lantbrukare som har blivit utsatt för brott.

Det här är så klart förfärande resultat och för Centerpartiet är det självklart att något måste göras. I dag finns det stora brister i lagstiftningen.

Ett exempel är att lagstiftningen är otydlig när det gäller trakasserier som sker på privat mark, såsom till exempel en bondgård. Eftersom många lantbrukare också bor på den fastighet där företaget bedrivs blir det lagmässigt oklart om det handlar om olaga intrång eller hemfridsbrott. Det utnyttjas i dagsläget av aktivister.

Redan i januari 2019 krävde Centerpartiet att regeringen skulle se över regelverket kring olaga intrång och hemfridsbrott. Strax därefter meddelade justitieminister Morgan Johansson att han tänkte ta denna fråga vidare och i oktober 2020 meddelades att förslag snart var på väg fram, och att siktet var inställt på att färdiga förslag skulle komma våren 2021.

Nu har det gått snart två år och fortfarande har inget hänt. När regeringen nyligen presenterade vilka lagförslag man tänker lägga på riksdagens bord fram till och med i höst så fanns inte heller det utlovade lagförslaget om olaga intrång och hemfridsbrott med.

Vi kan inte acceptera att lantbrukare utsätts för hat, hot och trakasserier. Det är dags att regeringen levererar på det löfte de gett Sveriges bönder.

Kristina Yngwe

Ordförande Miljö- och Jordbruksutskottet (C)

REPLIK: Skärpta regler är på gång