facebooktwittermail

Regeringen kräver bättre prognoser av SMHI

Det ack så viktiga vädret och prognoserna kring det har blivit politik på högsta nivå. Meteorologerna på SMHI når nämligen inte upp till statens krav på träffsäkerhet och regeringen kräver bättre väderprognoser.

Flera satsningar har gjorts de senaste åren, men vid var sjätte endygnsprognos förra året hade SMHI helt fel, uppger Dagens Nyheter.

Minst 85 procents träffsäkerhet under ett år är målet i SMHI:s regleringsbrev, något man aldrig har uppnått. Förra året låg den siffran på 82,5 procent och för femdygnsprognoser på 69,3 procent.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) besökte på fredagen SMHI i Norrköping och enligt SMHI:s generaldirektör Lena Häll Eriksson är bättre, mer korrekta prognoser nu högprioriterat.

- Med anledning av att vi inte når upp till målet har jag gett ett uppdrag till dem som står för prognoserna att de faktiskt måste förbättra kvaliteten. De jobbar med det nu, säger Lena Häll Eriksson till DN.

För att bli bättre konsulteras både experthjälp från Storbritannien och samarbetet med norska motsvarigheten Meteologisk institutt har fördjupats. ATL.nu