facebooktwittermail

Råvarupriserna i skuggan av G20-mötet

Finansministrarna och centralbankscheferna från världens 20 största ekonomier tog inte upp de höga råvarupriserna till någon närmare diskussion mer än indirekt genom dess påverkan på inflationen när de möttes i Paris i helgen.

Däremot enades man om att inte vidta några handelsstörande åtgärder som import- eller exportkvoter eller liknande åtgärder i ett försök att inte späda på den kraftiga uppgången i råvarupriserna ytterligare.
Råvarupriserna ligger till stor del bakom den uppgång i inflationen som många länder nu upplever och det leder i sig till högre räntor, något som G20-ministrarna befarar ska motverka den ekonomiska uppgången som är så behövlig i många länder efter finanskrisen.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tidigare sagt att han vill ena G20-mötet bakom åtgärder för att om inte hålla tillbaka skenande råvarupriser så i alla fall minska de kraftiga prissvängningarna. Några sådana beslut hade dock inte tagits under lördagens eller söndagsförmiddagens möten.
Råvarupriserna fortsatte också i förra veckan sina kraftiga rörelser och kakaopriserna var uppe på ett 32-årshögsta efter fortsatta politiska oroligheter i Elfenbenskusten, en av världens största kakaoproducenter. Kaffepriserna var uppe på den högsta nivån sedan 1997 i förra veckan efter att ha fördubblats det senaste året och silverpriserna skenade till ett 30-årshögsta.
Kina och den kinesiska ekonomin och valutan var mötets stora samtalsämne. Den kinesiska valutan anses fortfarande kraftigt undervärderad mot andra valutor som dollarn, vilket skapar fortsatta obalanser i världsekonomin i takt med att den kinesiska ekonomin ångar på.ATL.nu