facebooktwittermail d

Ratat timmer blir exklusiva stugor

Övergrova stockar som inte sågverken vill ha blir exklusiva timmerstugor med så tjocka väggar att de inte ens behöver isoleras. Eller motorsågssnidade Shakespearestatyer till Romateatern på Gotland.

CHARLOTTENBERG ATL
På en grusplan utanför ett industriområde i Charlottenberg ligger rader av grova granstockar på tork. På sågverket har de sorterats undan eftersom de inte går in i ramsågen. Här blir de exklusiva timmerhus som säljs till Norge, Mälardalen och Dalafjällen.

- Vi har kontrakt på tvåtusen stockar per år med minst 40 centimeters toppdiameter, säger Robin Lindström som driver företaget Eda Timber tillsammans med sin bror.

Flyttade till Värmland


De startade för ett år sedan när de flyttade från Leksand till Värmland.
- Här slipper vi trängas med de etablerade rävarna i branschen och vi kom närmare den norska marknaden. Och närmare virket.

I Värmland har de avtal med AB Hilmer Andersson i Köla och Moelven i Edane. Bland det som sorteras ut har de hittat 140-åriga stockar.

En del virke knuttimras, annat blir blockhus eller monteras som stolphus mellan urfrästa knutstolpar. Så gott som allt görs med motorsåg. Där kommer Ronny Wester in.

- Vi visste ingenting om sågar eller slipning förrän mäster här lärde oss, säger Robin Lindström och nickar erkännsamt mot sin kompanjon.

Skulpturer roligast


Ronny Wester har arbetat nästan ett helt liv i skogen. Han går runt bland träkonstruktionerna och pekar.

- Ska man såga på den ledden måste man fila kedjan nästan vinkelrätt. Och om en timmerknut ska svänga som den här, behöver ena sidan vara slipad sexton grader och den andra arton. Då går sågen nästan av sig själv, säger han.

Men det allra roligaste är att snida flera meter höga skulpturer.

Ser figurerna


- Man ser vad det finns för figurer inne i stocken. Sen är det bara att ta fram dem, säger Ronny Wester.

Robin har en stor beställning från Roma på Gotland, där Romateatern spelar Shakespeare varje sommar.

- Jag ska göra elva figurer. Den första ska vara William Shakespeare och den ska vara klar i maj. De andra ska vara klara nästa år och där har jag friare händer, säger han.

Lindar råvaran


Råvaran är 60 skänkta lindar från Hoglandspark i Karlskrona.

- Vi hade gjort en stor Neptunus till Marinmuseet och såg att de tagit ner 1700-talslindar som de trodde det var röta i. Men de var friska och låg bara och skräpade.

Gamla övergrova lindar som gömmer figurer att ta fram med motorsågen köper Eda Timber gärna fler av. Även annat kan ge bättre betalt än om det vrakas ut på sågen.

- Vi vill ha riktigt långa övergrova granar som nockstockar i ett stycke. Där kan vi behöva nio, tio, elva meter, säger Robin Lindström. Börge Nilsson