facebooktwittermail d

Rapsgris ska öka suget efter svenskt kött

Scan breddar sitt produkterbjudande och lanserar rapsgrisen. Genom att tillsätta svensk rapsolja i fodret skapas ett kött med många positiva hälsoegenskaper. Det ska öka efterfrågan, enligt Scan.

När rapsolja tillsätts i grisfodret kommer köttet att innehålla mer omega 3 och mindre andel mättat fett. Därmed ska griskött bli mer attraktivt för svenska konsumenter.
Konceptet ger ett kött som minskar mängden mättat fett från 38 till 33 procent. Det visar forskning som HK Scan bedrivit i Finland där grisar fått rybs, som är närbesläktat med raps, som en komponent i fodret i över fyra år.

Saftigt och lättlagat


Kött från rapsgris började säljas på den finska marknaden vid årsskiftet. Konsumenttester visar att köttet är saftigt, mört och lättlagat, skriver Scan i ett pressmeddelande.

Scans inköpsbolag SLS behöver 200 000 grisar till konceptet och hoppas i inledningsskedet att kontraktera grisbönder i Skaraborgstrakten, då produktionen kommer att förläggas på Scans anläggning i Skara. 200 000 grisar utgör cirka 70 000 stallplatser.

- Det här är ett initiativ bland många som vi gör för att stärka svensk köttproduktion även i framtiden. Konceptet ger hälsofördelar som vi tror att många konsumenter efterfrågar.

- Tillsammans med våra leverantörer vill vi skapa konkurrensfördelar som kan bibehålla och stärka vårt svenska kött. Samtidigt vill vi skapa framtidstro hos våra leverantörer, säger Denis Mattsson, vd på Scan AB. Mikael Gianuzzi