facebooktwittermail

Billigare att tanka efter virusrädsla

Världsmarknadspriset på råolja faller under 62 dollar per fat för första gången på nästan två månader. Marknaden präglas av oro för att spridning av det så kallade coronaviruset ska slå mot resande och efterfrågan på drivmedel.

Priserna på bensin, diesel och HVO-100 föll med 10 öre per liter. Arkivbild.
Priserna på bensin, diesel och HVO-100 föll med 10 öre per liter. Arkivbild. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Kollektivtrafiken har stoppats i över tio kinesiska städer på grund av viruset och kinesiska myndigheter befarar att spridningen av viruset ska tillta under firandet av det kinesiska nyåret, som inleddes på fredagen.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad sjunker till 61:76 dollar per fat, en nedgång med 28 cent. Priset har därmed tappat 5 procent under handelsveckan.

Prisnivån kan jämföras med pristoppar nära 69 dollar per fat för knappt tre veckor sedan.

Kina är världens näst största oljekonsument.

Prisnedgången dämpas av veckostatistik från USA:s energimyndighet EIA, som visar att de kommersiella oljelagren i USA föll med 405 000 fat i förra veckan. Samtidigt har merparten av Libyens oljeexport stoppats.

Billigare att tanka i Sverige

För oss i Sverige innebär oron en mindre sänkning på bensin, diesel och HVO-100, samtliga sänks med 10 öre vardera.

Det nya riktpriset för 95-oktanig bensin för företagskunder ligger nu på 15,88 kronor per liter på bemannade mackar. Riktpriset på diesel ligger nu på 16,48 kronor per liter på bemannade mackar.

HVO-100 fortsätter ha dyraste prislappen och ligger på 17,16 kronor per liter.

ATL TV: Snabbguide till HVO – ATL går igenom fördelar och nackdelar.