facebooktwittermail

Rådjursexplosion problem för gotländska skogsägare

Rådjurspopulationen på Gotland skenar, med stora och kostsamma skogsskador som följd.

Rådjuren orsakar stora skogsskador på Gotland.
Rådjuren orsakar stora skogsskador på Gotland.

Den snabba ökningen av rådjurspopulationen på Gotland har inneburit ökade betesskador, något som kostar både tid och pengar för de gotländska skogsägarna.

”En skogsägare som jag pratat med har satt 9 000 plantor vid två olika tillfällen, men fått allting förstört båda gångerna. Nu ska han försöka för tredje gången”, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör hos Mellanskog, till helagotland.se.

Dyrbar förlust

Med 27 000 satta plantor á fem kronor styck, inklusive förberedande arbete, är kostnaden för skogsägaren då uppe i 135 000 kronor.

Betesskadorna från rådjur på Gotland är nu så allvarliga att skogsägare drar sig för att avverka, och det är inte bara tall och löv som drabbas. Under sommaren har även betesskador på gran upptäckts.

”Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, det vill säga få ner stammen till hälften för att vi ska kunna få ett lönsamt skogsbruk. Jag rekommenderar skogsägare som har arrende på jakt att sätta ett minimum på antalet rådjur som bör skjutas på marken”, säger Jan-Erik Dahlbom till helagotland.se.

LÄS MER: Älgen hotar klimatsmart skog

LÄS OCKSÅ: De återvänder till landsbygden