facebooktwittermail

Räddningspersonal åker från hela landet

Räddningspersonal från hela Sverige hjälper till med bränderna i Mellansverige. I Jönköpings län flyger försvaret upp brandmän fram och tillbaka för att de ska kunna hjälpa till i hemlänet och med skogsbränderna.

Bilden är tagen i Ljusdal i Gävleborgs län.
Bilden är tagen i Ljusdal i Gävleborgs län. FOTO: MATS JOHANSSON

Kampen fortsätter med skogsbränderna i Sverige och under helgen anlände över hundra brandmän från Polen för att hjälpa till. Även Frankrike, Italien, Litauen, Danmark, Norge och Tyskland har hjälpt till med bränderna och den svenska räddningstjänstens personal skickas från flera håll i landet till bränderna i Mellansverige. I nuläget har MSB svårt att svara på exakt hur många brandmän som skickats till bränderna.

”Vi har ingen exakt siffra på hur många som är någonstans, mer än att det är mycket människor”, säger Peter Arnevall på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) till Sveriges Radio, Ekot.

Många från södra Sverige

Den exakta siffran på brandmän som skickats är oklar men från räddningstjänsten i Västra Götalands-regionen tillsammans med Hallands län totalt har lånat ut 60 stycken brandmän. Jönköping, Kalmar och Östergötlands län har lånat ut sammanlagt 80 brandmän till Mellansverige, rapporterar Ekot.

”De åkte efter begäran i onsdags. Vi gjorde ett skiftbyte under söndagen och vi planerar att vi ska ha den här manskapsstorleken till mitten av augusti”, säger Jonäs Petri på räddningstjänsten i Nässjö till Ekot.

Försvaret transporterar

I Nässjö har man fått hjälp av försvarsmakten med att flyga brandmän fram och tillbaka från Mellansverige då räddningstjänsten även behövs i Jönköpings län.

”Självklart måste vi ju också planera för vår egen beredskap, så vi håller dagliga möten för att värdera vår egen risk och insats kontra det stöd vi ger till Mellansverige”, säger Jonas Petri på räddningstjänsten i Nässjö.

LÄS OCKSÅ: Över 2 000 vill hjälpa till vid bränderna

LÄS OCKSÅ: Bönder hjälper till med släckningsarbetet