facebooktwittermail d

Tågvagnar till Slovakien räddade företaget

När Ryssland stängde Svarta havet köpte Grain Alliance en omlastningscentral för järnvägsvagnar i Slovakien.

– Vi har kunnat unna oss lyxen att inte sälja till dåliga villkor, säger Johan Damne på det svenska ägarbolaget Claesson & Anderzén AB.

I ett år har Jevgenij Radovenjuk varit VD för ett svenskägt växtodlingsföretag i ett Ukraina som befunnit sig under fullständig militär attack av Ryssland. Bild från 2014.
Foto: BÖRGE NILSSON/Textra
I ett år har Jevgenij Radovenjuk varit VD för ett svenskägt växtodlingsföretag i ett Ukraina som befunnit sig under fullständig militär attack av Ryssland. Bild från 2014. FOTO: BÖRGE NILSSON

Tidigare var transporten till hamnstäderna vid Svarta havet de ukrainska odlarnas stora logistikproblem. Grain Alliance lösning blev att köpa in egna järnvägsvagnar. Redan 2021 skaffade de sina första. Det gav både tillfällig lagerkapacitet och säkrare transport, ända tills Rysslands fullskaliga attack gjorde hamnarna obrukbara. 

Då återstod bara Ukrainas gräns i väster. Under våren 2022 köpte Grain Alliance en omlastningscentral för järnvägsvagnar på den slovakiska sidan av gränsen.

Europeiska utvecklingsbanken, EBRD, som redan tidigare finansierat Grain Alliance hypermoderna siloanläggning i Nizjyn, gav en ny kredit på tio miljoner euro för att expandera omlastningscentralen.

– Vi uppfattar det som en kvalitetsstämpel. De är ju väldigt grundliga när de gör sin due dilligence, säger Johan Damne på Claesson & Anderzén AB.

Målet är enligt EBRDs pressmeddelande att fördubbla kapaciteten till 400 000 ton per år. Det skulle ge lite större genomströmning än den egna årliga produktionen som brukar ligga på drygt 300 000 ton.