facebooktwittermail d

Pundras kan påverka på sikt

Pundet försvagas i spåren efter gårdagens val i Storbritannien. Om det håller i sig kan det påverka svensk skogsindustri.

Mats Kinnwall är chefsekonom på Skogsindustrierna.
Mats Kinnwall är chefsekonom på Skogsindustrierna. FOTO: BJÖRN LEIJON

– Man får nog tolka det kraftiga pundfallet som en överraskningseffekt, det är svårt att läsa in så mycket i det, säger Skogsindustriernas chefekonom Mats Kinnwall.

Han påpekar att utgången av gårdagens parlamentsval i Storbritannien inte förändrar det faktum att landet kommer att lämna EU. Premiärminister Theresa May, som förespråkat en så kallad hård Brexit, fick dock inte fick det starka stöd hon hoppats på och Tories förlorade majoriteten i parlamentet. Det väcker frågor kring hur förhandlingarna inför Brexit nu ska föras från brittiskt håll och kanske blir det en mjukare Brexit.

– Innan orosmolnen skingras blir det volatilitet på valutamarknaden.

Viktigt exportland

För svensk skogsindustri är Storbritannien ett viktigt exportland, och för svenska trävaror är det den enskilt största marknaden. Men många företag valutasäkrar sina affärer och därför är det inte särskilt troligt att dagens valutaförsvagning av det brittiska pundet påverkar sågverksindustrin eller övriga skogsbolag.

– Om de stora valutakursrörelserna håller i sig kan det försvaga svensk konkurrenskraft, men det är alldeles för tidigt att ha någon uppfattning om det, säger Mats Kinnwall.

LÄS MER: Pundet rasar efter brittisk valrysare