facebooktwittermail d

Pullingen avslutad i dur

Svenska traktorpullare ser tillbaka på en säsong med stor publik och många startande. Tongångarna är positiva bland vinnarna av årets SM-serie.

Plöjningsfestivalen i Laholm i Halland den 10 oktober var sista chansen att samla SM-poäng för traktorpullarna. När röken skingrats stod det klart att hemmahoppet Kalle Tagesson med Heavy Metal vunnit klassen 4 500 kilo Farmstock både för dagen och i hela SM-serien.

– Det har varit en bra och rolig tävlingssäsong, det är bara vädret som varit lite osäkert ibland. Det är en positiv klang i hela traktorpullingen. Sporten har fått ett uppsving, säger Kalle Tagesson till ATL.

Större styrka

Heavy Metal är i grunden en Ford TW20 jordbrukstraktor som skrämts upp till större styrka med hjälp av bland annat uppborrat block, andra spridare och modifierad topp och dieselpump.

Kalle Tagesson tror att SM-vinsten beror på att traktorn är trimmad på lagom nivå.

– Det finns starkare traktorer i klassen, men vi har kunnat köra samtliga tävlingar hela säsongen utan större haverier. Det var bara kronhjul och pinjong i bakaxeln och en slutväxel i växellådan som behövde bytas, säger Kalle Tagesson.

"Ensam om traktorn"

Han hyr in sin traktor i verkstaden hos Bengt Jönsson, en av traktorpullingens pionjärer och mest framgångsrika företrädare. Det var faktiskt Bengt Jönsson som körde Heavy Metal på tävlingen i Målilla i Småland.

– Jag är ensam om traktorn, så det är bra med någon som kan ge ett handtag och till exempel lyfta i en ände när det behövs, säger Kalle Tagesson.

Ombyggnad av utväxlingen

Inför nästa år väntar en ombyggnad av utväxlingen. I år har Heavy Metal haft en växel framåt som gett 55 kilometer i timmen i hjulspinn på bakhjulen.

Nästa år ska det finnas ytterligare två växlar, en för cirka 60 och en för cirka 65 kilometer i timmen. Och det finns mer att glädja sig åt:

– Många som tidigare tyckt att det varit för mycket regler inom Svenska Tractorpullingförbundet och därför hållit på lite på egen hand har börjat inse att regler finns av en anledning, nämligen säkerheten. Det känns som om hela sporten blivit mer seriös och man kan tävla schysst och rättvist, säger Kalle Tagesson.

Rena hemmabyggen

I klassen 2 500 kilo Modifierat fick Team Trouble från Anderstorp i Småland ihop flest SM-poäng med sin traktor Double Trouble.

Den här klassen är för rena hemmabyggen och Anderstorparna kör med en diesel-V8 från Iveco på cirka 17 liter och omkring 1 000 hästkrafter.

Double Trouble är liksom Heavy Metal inte den starkaste i sin klass, men traktorn är inkörd sedan flera år tillbaka och teamet är erfaret.

– Fyra av de sex traktorerna i klassen är nya för i år. Det är svårt att bygga så att allt stämmer och man kan vinna första säsongen, men flera av de nya har stor potential så jag tror inte att vi vinner nästa år, säger Double Troubles förare Stellan Bartholdsson och skrattar.

"Superkul"

En utebliven vinst skulle heller inte störa teamet, som håller på för att det är roligt. Stellan Bartholdsson förklarar att det är superkul att åka till tävlingar med hela familjen.

Arrangörerna gör ett jättejobb med att ordna fina evenemang, det har blivit fler tävlingar och det har kommit mycket publik i år.

– Jag är jättenöjd med alla arrangemang vi varit på. Min teamkompis Kent och jag sa det när vi byggde den här traktorn att vi ska aldrig klaga på någonting när folk sliter och jobbar ideellt för att vi ska ha tävlingar att åka till och ha skoj. Jag är nöjd bara det finns mat att köpa, säger Stellan Bartholdsson.